fredag 22. juni 2018

Mat ved diare

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det er vår siste skanse mot diaré. Hvis tykktarmsfunksjonen svikter, får man diaré.


Derfor er det ved akutt diaré-sykdom viktig å ikke spise mat som overbelaster tykktarmens kapasitet, råder Valeur. Krevende mat for tykktarmen er tungt fordøyelige karbohydrater, som fiber og visse sukkerarter.

DET VIKTIGSTE RÅDET: Mat er ikke så farlig de første dagene, men å få i seg nok drikke må du passe på hele tiden. Særlig barn er utsatt for dehydrering ved diaré. Ved mild eller moderat alvorlig diaré, kan man som regel behandle seg selv hjemme ved å få i seg nok væske. Fet mat og mat som er sterkt krydret bør unngås. Rent kjøtt, fisk, kylling, kalkun og karbonadedeig er å anbefale.


Noen mat - og drikkevarer stimulerer tarmen og kan faktisk gjøre diareen verre. Dette gjelder spesielt koffein (som finnes i kaffe, te, cola), sterk mat med mye krydder, tørket frukt, søtningsstoff i lettbrus og suketter), lakris, frø og alkohol. Fiber som finnes i frukt og grønt, havre og rug, virker positivt på løs avføring.

Sterk mat og iskrem kan ha motsatt effekt på magen og bør unngås ved diaré. Barn kan fortsette å drikke melk, men det kan gjøre at diaréen vedvarer noe lengre. Melken bør imidlertid heller gis ofte (f.eks. hver 2. time) i små mengder. Brystbarn ammes som vanlig. Når bør du kontakte lege?


Ved blodig avføring og oppkast. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré. Medikamenter (f.eks. antibiotika), cellegift, strålebehandling mot mage- og bekkenpartiet, følsomhet overfor visse typer mat , alvorlig underernæring, kirurgiske inngrep i tarmkanalen, infeksjoner (spesielt i tarmen) og psykisk stress kan hver for seg eller i kombinasjon gi diaré. Diaré kan ha mange årsaker.


Tips ved oppkast og diaré Hunder kan få oppkast og diaré dersom de får i seg fordervet mat , overspiser eller man bytter fôr for raskt. Hunder som kan ha spist noe giftig , svelget fremmedlegemer eller har dårlig allmenntilstand skal til veterinær. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker).


Pass bare på å ikke bli for ivrig ved matfatet heller. Det lønner seg å spise lite og ofte. Dette stabiliserer blodsukkeret og tolereres også bedre av en urolig mage, sier Arsky.

Tørr mat som ristet brød og kjeks kan ofte smake, og potetgull og annen salt mat frister som regel mer enn søtsaker. Kronisk diare kan også skyldes mat eller drikke kroppen din ikke tåler, eller tåler dårlig. Personer som er laktoseintolerante får ofte ubehagelige symptomer dersom de drikker mye melk eller spiser melkeprodukter med mye laktose, forklarer biolog Åsmund Husabø Eikenes. Mikrobene kan komme fra infisert vann, mat eller via en annen person med diaré.


Smitte fra person til person skjer for eksempel ved at du berører noe som den syke også har tatt på, før du tar deg til munnen. Forfatterne av CDC-rapporten spekulerer i hvorfor så mange barn får intravenøs væskebehandling i den industrialiserte del av verden. Alt vi vet i dag, tilsier at den beste måten å erstatte væsketap ved omgangssyke på, er å drikke selv. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt.


Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering). Vi har alle opplevd det på et eller annet tidspunkt: Smerter og kramper i magen – og deretter diaré. For de fleste av oss er akutt diaré en sjelden hendelse som kan være forårsaket av et. Antibiotika virker kun på bakterieinfeksjoner, så de hjelper vanligvis ikke ved diaré. Leger anbefaler ikke diarédempende medisiner som loperamid.


Disse legemidlene kan ha uheldige bivirkninger for barn. Andre behandlinger. Babyer som er innlagt på sykehus eller har hatt diaré i lang ti kan ha nytte av laktosefri melk mens de kommer seg. Ved fredelig klinikk og få funn kan pasienten observeres hjemme, på legevakten eller i kommunal øyeblikkelig hjelp døgnenhet. Ved observasjon hjemme gis konkrete råd om når pasienten skal kontakte lege på nytt, eller det avtales ny kontakt for å sjekke hvordan det går.


Oppfølging hos fastlege. Ved diaré som skyldes sykdommer som tyfus, paratyfus, dysenteri og kolera, må pasienten isoleres på sykehus og behandles med antibiotika.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg