fredag 8. juni 2018

Langvarig hoste kreft

Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer. Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Oppsøk også lege hvis du har langvarig hoste eller heshet, eller hvis du plutselig går ned i vekt uten spesiell årsak. Tidlig diagnose gir økte sjanser for helbredelse.


Hoste kan være et tidlig symptom på irritasjon i bronkiene. Røykere har ofte røykhoste og for denne gruppen skal man være oppmerksom på endringer i hostemønsteret. Du skal også merke deg nyoppstått hoste som vedvarer over 2-uker og som ikke relateres til forkjølelse. Kortpustethet er et vanlig symptom ved lungekreft. Kreft -regelen som kan redde livet ditt.


Er det vanlig at folk mistolker disse symptomene? Ja, symptomene kan være både diffuse og ligne på andre mindre alvorlige lidelser. Langvarig hoste hos unge mennesker er ikke kreft. Det er stort sett andre årsaker til langvarig hoste som virus og bakterier, men kan også være luftveisplager som astma. Hoste og lungekreft er mer vanlig når man blir over 5 særlig hvis man har røkt mange sigaretter i løpet av livet.


Hos mange også hoste etter fysiske anstrengelser eller forsert ekspirasjon. Gastroøsofageal refluks. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik.


Ungdom og voksne har vanligvis langvarig hoste uten kiking. Nattlige anfall er typisk. Vaksinerte har mildere.


Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. KOLS, har du med disse tilstandene oftere hoste med oppspytt. De mest alminnelige tegnene på lungekreft er vedvarende hoste , blodig slim fra halsen, pustebesvær og smerter i brystet – symptomer som mange røykere også opplever. Likevel må man ta symptomene alvorlig ,. Hosten er da gjerne tørr i begynnelsen, mens den blir gulaktig, blodig eller rustfarget etter hvert. Det er også typisk med overfladisk pust og en følelse av at man får for lite luft.


Det skilles mellom to typer lungekreft, småcellet- og ikke-småcellet lungekreft. Småcellet lungekreft består av små celler som deler seg raskt. Dette er en kreftform som ofte sprer seg til andre organer. Ikke-småcellet lungekreft deles inn i tre undergrupper: Adenokarsinom Plateepitelkarsinom Storcellet karsinom Ikke-småcellet lungekreft sprer seg ikke så ofte som. Men de vanligste faresignalene er langvarig hoste og kortpustethet.


Endring i hostemønsteret, smerter i brystet, kortpustethet og blod i spyttet er symptomer en bør ta på alvor, sier Brustugun. Og i de mer avanserte stadiene av lungekreft er det vanlig med hoste med blod og å bli kortpustet. Hvis du opplever kløefornemmelser, må du huske på at dettei de fleste tilfeller ikke har noe å gjøre med kreft. I starten har man ofte lett feber, hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen.


Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste , forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr. Hvis hosten vedvarer i mer enn åtte uker, definerer vi den som kronisk. Forkjølelse må ikke forveksles med influensa.


Den vanligste årsaken til hoste er virusinfeksjoner. Hvis man i etterkant av en infeksjon har vedvarende hoste , men ellers er i god form, kan man se det hele litt an. Symptomene på lungekreft varierer avhengig av når i forløpet sykdommen oppdages, og hvor i lungene den sitter.


Symptomene kan være langvarig hoste , stadig tilbakevendende eller langvarige lungebetennelser, pustevansker, smerter i brystet, blodig oppspytt, eventuelt også allmennsymptomer som slapphet, vekttap og sykdomsfølelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg