torsdag 30. oktober 2014

Hals og ørebetennelse

Kjapt og lekende lett å booke med. Bestill nå og betal ved utsjekking. Enkel og trygg nettbooking. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene.


Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak.

Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese- hals -spesialist. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle.


Studier viser at til enhver tid har av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret.


Dersom du har så vondt i halsen at det er vanskelig å svelge tabletter kan du bruke mikstur eller stikkpiller.

Det forebygger også ørebetennelse , halsbyll og sjeldne komplikasjoner som giktfeber. Vond hals trenger ikke å skyldes halsbetennelse. Ifølge Kvittum kan andre årsaker som halscyster, betennelse i tunga, betennelse i skjoldbruskkjertelen eller i spyttkjertler, kreft i mandlene (tonsillecancer) og munnhulekreft gi et smerter i halsen. Antibiotika kan gi bivirkninger som diaré eller utslett.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals , svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen.


Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Sykdommen rammer ofte ungdommer og barn, men alle kan få en halsbetennelse. Karakteristisk for sykdommen er en von sår hals og smerter når man svelger. Alle barn får ørebetennelse (Pediatri) Ørebetennelse , akutt (Øre-nese- hals ) Ørebetennelse hos barn (Øre-nese- hals ) Væske i mellomøret (Øre-nese- hals ) Døvhet og nedsatt hørsel (Pediatri) Leppe-kjeve-gane-spalte rev (Pediatri) Øresmerter, voksne, veiviser (Øre-nese- hals ) Infeksjonstendens, veiviser (Blod) Betente lymfeknuter i. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Typiske symptomer er halssmerter, feber, hovne lymfeknuter på halsen og hodepine.


Halsbetennelse er en betennelse i mandlene. Bakteriell halsbetennelse krever antibiotikabehandling, mens halsbetennelse som forårsakes av virus kun trenger. Barnet blir ørebarn etter en mellomørebetennelse. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året, forteller lege Berset.


Reseptfrie smertestillende legemidler som ibuprofen eller paracetamol kan lindre smerten ved sår hals.

Disse kan kjøpes på apotek eller i butikk. For barn kan det være enklere å ta stikkpiller eller legemidler i flytende form. Lengre tids bruk av ibuprofen kan irritere magen og gi sår eller blødning.


Dette kjennetegnes ofte ved smerter i øret etter en forkjølelsestilstand. De aller fleste blir bedre etter dager fra symptomdebut og trenger ikke antibiotika. Kun i noen tilfeller er det indikasjon med penicillinbehandling. Hunder med ørebetennelse vil ofte vise tegn på at noe er galt med ørene. Vanlige symptomer er smerte, vond lukt og hevelse.


En øreundersøkelse innebærer at vi ser ned i øret til hunden din med kamera. Våre erfarne øre-nese- hals -spesialister diagnostiserer og behandler sykdommer, betennelser, misdannelser, svulster og skader i øre-nese- hals -området. Infeksjoner i øre kan komme i mange forskjellige former, avhengig av varigheten på symptomene og den delen av øret som er irritert. Symptomer på ørebetennelse kan være ren smerte eller ubehag med renning, plagsom kløe eller dott-følelse i en eller begge ører.


Hyppige øre-infeksjoner hos barn kan føre til væskeansamling i mellomøret. Ved første mistanke om ørebetennelse (nårangst, endret tilstanden til barnet), må du ringe på huset barnelege eller ØNH lege, ta kontakt med en spesialist i klinikken, legesenter. Med betimelig og riktig behandling igang klarer å levere smulene fra lidelse uten noen ubehagelige konsekvenser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg