tirsdag 7. oktober 2014

Eggstokkreft blogg

Personlige blogger , nettsider og liknende. Under finner du noen personlige blogger , nettsider og liknende, som kreftsyke, tidligere kreftrammede eller pårørende har opprettet. Kreftforeningen kan ikke gjøres ansvarlig for innholdet på disse sidene.


Cathrine (21) hadde eggstokkreft. En kreftform med diffuse symptomer som kan være vanskelig å oppdage. Legen trodde hun hadde urinveisinfeksjon. Flere kan overleve eggstokkreft etter nye funn. Forskere ved Universitetet i Oxford har funnet måter som kanskje kan brukes til å avdekke kreft i eggstokkene på et tidlig stadium.


Dessverre oppdages ofte eggstokkreft for sent. Forklaringen på dette er at sykdommen ofte ikke har helt karakteristiske symptomer. En del kvinner føler seg oppblåst i magen og merker at magen vokser. Andre får diffuse magesmerter og symptomer fra blæren. Men det skulle ikke gå så lang tid før det første sjokket kom.


Eggstokkreft blogg

Dette innlegget handler ikke om meg. Eggstokkreft er en sykdom som i hovedsak rammer kvinner over år, men yngre kvinner kan også få sykdommen. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 4prosent av kvinnene som fortsatt lever.


Hvert år får rundt 4norske kvinner kreft i eggstokkene (ovariekreft). Det er den tredje hyppigste formen for gynekologisk kreft i Norge, etter brystkreft og livmorkreft. Risikoen for å få sykdommen stiger inntil 60-års alder. Sosialantropolog og forsker, Thomas Hylland Eriksen, lever med denne kreftformen, som kun én av ti overlever.


Det bekreftes at dette vil være en omfattende operasjon, og siden den beste kompetansen på dette området er å finne i Bergen - sendes hun hit. Dobbelt så høy sjanse for å overleve eggstokkreft ved visse sykehus Langt flere overlevde eggstokkreft blant kvinner som ble operert ved et universitetssykehus i Norge, enn ved mindre lokalsykehus. Helse Sør-Øst opererer fortsatt ikke så mange pasienter sentralt som kvalitetsnormen krever.


Symptomer på eggstokkreft 1. Abdominal distensjon. Unge kan også rammes. De vanligste behandlingsformene er operasj. En kvinnes sjansene for overlevelse er sterk hvis eggstokkreft er fanget tidlig, men omtrent av kvinner er diagnostisert etter det har allerede spredt utover eggstokkene, og dette er når overlevelse slippe til bare rundt eller prosent. Hvis du vil vite mer om symptomer og tegn på eggstokkreft som du bør se opp for, Les videre.


Vi kjenner ikke årsakene til eggstokkreft , men vi vet at omtrent av de som får eggstokkreft har en arvelig risiko for kreft i eggstokker og i brystene. Alle kvinner i Nord-Norge som får påvist eggstokkreft , tilbys blodprøve for å avdekke arvelighet. Eggstokkreft kan stamme fra ulike vevstyper i eggstokken, og det betyr at det finnes flere forskjellige former av eggstokkreft. Omtrent prosent av all kreft i eggstokkene dannes i overflaten ev eggstokkene (såkalte epiteliale svulster), mens cirka ti prosent stammer fra det hormonproduserende kjertellaget inne i eggstokkene. Via bloggen sin fikk hun høre om immunterapi, som er en behandling hvor man istedenfor å angripe kreftcellene direkte, som man gjør med cellegift og stråling, går behandlingen på å styrke kroppens immunforsvar, som deretter angriper kreftcellene.


Lørdag for en uke siden får Ingrid en telefon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg