fredag 31. oktober 2014

Morsmelkerstatning og amming

Kumelkbasert morsmelkerstatning er utviklet slik at den i så stor grad som mulig skal ha et innhold som likner innholdet i morsmelk. Dersom amming ikke er mulig, er morsmelkerstatning den beste næringen, og barnet bør ikke få noe annet før det er fire måneder. Hvordan kan jeg kombinere amming og morsmelkerstatning ? Ammehjelpen kan gi råd omkring hvordan du best kan kombinere amming og morsmelkerstatning.


Dette finner du mer informasjon om i artiklene våre om morsmelkerstatning før fire måneder, og delamming.

Det kan være mange årsaker til at ammingen ikke fungerer, slik at morsmelken må suppleres eller erstattes med morsmelkerstatning. All amming – også delamming – er gunstig for både deg som ammer og for barnet ditt, så fortsett å gi så mye morsmelk du kan. Det er bra for melkeproduksjonen å amme eller gi morsmelk på flaske før du gir morsmelkerstatning. Hyppig amming og små måltider med tillegg etterpå er bedre for melkeproduksjonen enn færre måltider med mye erstatning. Legg barnet til på begge sider.


Amming er alltid det beste valget for babyen din, men du vil kanskje gå for morsmelkerstatning eller en kombinasjon av de to. Det er absolutt en komplisert prosess, og du har kanskje noen spørsmål.

Og jo lenger du ammer, desto mindre er risikoen for at du utvikler brystkreft 2 kreft i livmoren og eggstokkene 2 hjertesykdom og type diabetes. Les mer om fordeler ved amming for mor. De som lager morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger skal merke produktene sine slik at det er enkelt for forbruker å se forskjellen på dem. Les instruksjonen på pakken og finn ut hvor mye vann og pulver du trenger.


For mye eller for lite morsmelkerstatning kan gjøre barnet sykt. Fyll opp i det kokte vannet i ren og sterilisert flaske. Vannet skal ha en temperatur på minimum °C. Grunnen til dette er at morsmelkerstatning kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier.


Såkalt hydrolisert morsmelkerstatning finnes også, og denne synes ikke å gi økt utvikling av allergi. D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Dersom det er behov for annen mat enn morsmelk, er morsmelkerstatning det eneste alternativet de fire første månedene.


Delvis amming er også bra for barn og mor. Takk for godt og relevant spørsmål. Verdens helseorganisasjon har identifisert tiltak som fremmer amming , og rangerer enkeltland i henhold til disse (1).


Norge ligger bak blant annet Afghanistan når det kommer til å nedfelle i lov at det ikke skal reklameres for morsmelkerstatning.

For vi vet det jo godt, har hørt det jevnt og trutt siden lenge før vi selv ble gravide. Morsmelk er best for barnet ( og mor), og det er selvfølge at vi skal amme våre barn. Men for mange nybakte mødre er amming synonymt med blo svette og tårer – og tomme, små mager. Barn som kun får morsmelkerstatning , er derfor ikke like godt beskyttet mot infeksjoner.


Tilstrekkelig rengjøring av smokker og flasker, og hygienisk tilberedning, har dermed betydning for å forebygge infeksjoner hos barnet. Kombinere amming og morsmelkerstatning. Et spørsmål som gjerne melder seg, er om du kan blande morsmelk og morsmelkerstatning. Ifølge Ammehjelpen skal du alltid legge barnet til først, eller pumpe og gi pumpemelken før du gir morsmelkerstatning. Dette for at barnet skal få i seg all morsmelken og samtidig stimulere produksjonen.


Og det er her det lille tilskuddet av morsmelkerstatning kommer inn, ifølge Valerie Flaherman og kollegaene hennes. Studien deres viser at babyer som får litt ekstra morsmelkerstatning i de første dagene, ser ut til å bli ammet i en lengere periode enn spedbarna som ikke får tilskudd. Men dersom mor ikke klarer å stumpe røyken helt, er det bedre at mor røyker og ammer, enn at hun røyker og ikke ammer barnet.


Ammende bør unngå rusmidler i størst mulig grad ettersom disse går over i melken, og de kan ha en negativ effekt på melkeproduksjon, melkemengde, sammensetningen og utdrivelsen av morsmelk - i tillegg til at det kan ha en direkte skadelig virkning på spedbarnet. Barnet sov lite og måtte bæres mye. Flere benyttet uttrykk soDet kan ikke gå foran alt.


Nærheten de ønsket til barnet ble for noen erstattet av en oppgavepreget handling. Mange gruet seg til neste amming. På ulike tidspunkt og av ulike årsaker ble amming erstattet med morsmelkerstatning på flaske. Amming gir god kontakt og nærhet mellom mor og barn. Det er vist at spedbarn som ammes lettere aksepterer nye matvarer enn spedbarn som har fått morsmelkerstatning , som gir en mer begrenset smaksopplevelse.


Morsmelkens smak vil i noen grad påvirkes av hva mor spiser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg