torsdag 27. februar 2020

Svie på tungen

Brennende tunge er en tilstand hvor en person opplever en intens og plagsom brenning eller svie i hele eller deler av tungen. Tilstanden kalles også glossopyrose (brenning i tungen ) eller glossodyni (smerter i tungen ). SÅR PÅ TUNGEN : Forsvinner de ikke i løpet av en uke, bør du oppsøke lege. Sår på tungen kan skyldes mange forskjellige ting.


Svie på tungen

Ved geografisk tunge. Det geografiske mønsteret skifter gjerne utbredelse og lokalisasjon. Rødme marginalt på tungen. Sort eller brungul hårete tunge (lingua villosa nigra).


Ukjent etiologi, men misfargingen kan muligens skyldes mikroorganismer og tobakk. Mangler vises på tungen. Dette betyr med andre ord at dersom en person har mangel på noe – for eksempel jernmangel eller vitaminmangel, så vil man kunne se forandringer på tungen. Det viser seg oftest ved at papillene på tungen gradvis forsvinner slik at tungen blir glattere og får en rødlig overflate.


Jeg fikk i vinter Nexium og til slutt antibiotika mot magesårbakterien. Jeg har siden da vært tørr i munn og på tungen. Dette har utviklet seg til å bli sårt på tungen , som svie. Er dette en allergi jeg har fått eller er det en bivirkning fra medisinene i vinter?


Tungen kan røpe mer om deg enn du tror. Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tungen kan skyldes. Tungeplager ha mange forskjellige sykdomsårsaker - deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer. Brennende munn-syndrom er en tilstand med symptomer som en brennende smerte i munnhulen eller på tungen , uten at en klarer å avdekke noen rimelig forklaring på smerten.


Herved sikrer du, at belægningen ikke vender tilbage. Det som hjelper er salt, vademecum og så kan du prøve med en brunostbit der prikken er. Vademecum gjør at det blir bedøv og hvis du tar på Vademecum hele tiden, så blir blemma borte til slutt. Husk også å bytte tannkrem til Zendium.


Når jeg bruker den får jeg aldri blememr på tungen. På oversiden er den ruglete på grunn av små forhøyninger i slimhinnen. Disse kalles papiller, sier spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Kirurgiklinikken. Han forteller at en frisk tunge skal. Det beste du kan gjøre for å unngå sopp på tungen , er å holde munnen din sunn og frisk.


Det er flere som opplever å få sopp på tungen. Det gjør du ved å opprettholde en god munnhygiene. Det kan være hvite flekker på tungen , eller i munnen. Smertefulle veldefinerte sår dekket av gråhvitt eller gulaktig fibrinlag og omgitt av rød halo. Residiverende lidelse.


Lokalisert til bevegelig munnslimhinne og tunge. Rød-hvite forandringer i slimhinnen. Kan være reaksjon på fødemidler, medikamenter, tannproteser eller tannfyllingsmaterialer. Ingen vet sikkert hva som forårsaker brennende munn-syndrom, men tilstanden kan skyldes ekstra følsomme nerver i munnen. For å være på den sikre siden vil legen sjekke om det er andre årsaker til smerten, som for eksempel en munninfeksjon, en allergisk reaksjon, tannproteser som sitter dårlig eller om du har for lav spyttproduksjon.


Hvide (leukoplaki) eller røde (erythroplaki) fortykkede områder på tungen eller indersiden af kinden. For det meste er hvide forandringer på tungen eller indersiden af kinden ufarlige. Men leukoplaki og erythroplaki kan være alvorlig, fordi viser tidlige tegn på udvikling af kræft.


Hvornår bør du søge læge?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg