mandag 27. januar 2020

Vaksine hepatitt c

Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae. Det viser seg at cirka av stoffmisbrukere vil være smittet innen 2-år etter injeksjonsdebut. Hepatitt C skyldes infeksjon med hepatitt C -viruset (HCV). Alle med hepatitt C bør være svært forsiktige med inntak av alkohol, og helst ikke drikke i det hele tatt, da dette er ekstra skadelig for leveren. Dersom du har hepatitt C , kan sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde leveren så frisk som mulig.


Vaksine hepatitt c

Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Alle tilbys gratis behandling, og behandlingen er enkel og effektiv. Testing av hepatitt C utføres også ved mange lavterskeltilbud for personer som tar stoff med sprøyte. Hvis du ønsker en hepatitt C -test uten at legen foreslår det, bør du forklare hvorfor ønsker en slik test. I utgangspunktet bør ingen som ønsker å teste seg for hepatitt C bli avvist.


Vaksine mot hepatitt B er nå inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. Verdens helseorganisasjon (WHO). Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Viruset smitter gjennom blod. Behandlingen varer vanligvis 8–måneder. Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker.


Vaksine hepatitt c

Gjennom en utredning hos spesialist på sykehus vil det være nødvendig med flere tester, blant annet blodprøve, virusanalyse, leverelastitetsmåling, ultralyd-undersøkelse av lever, og i noen tilfeller vevsprøve av lever. I Norge er det hepatitt C som utgjør størstedelen av antall hepatitt tilfeller. Sjukdomen er ofte kronisk og vert årsaka av hepatitt C -virus som fyrst og fremst smittar ved blodkontakt.


Det er også viktig at blod til blodoverføring testes for hepatitt C. De fleste er smittet med sprøyter brukt til heroin eller amfetamin. Vaksinen virker ved å hjelpe kroppen til selv å produsere sin egen beskyttelse (antistoffer) mot disse sykdommene. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Vaksinasjon med vaksine mot hepatitt A og hepatitt B består av tre doser og gis i sprøyte i skulderen. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. Mange i den eldre garden av rusavhengige er i risikosonen nå.


Leveren deres begynner å bli skrumplever. Har du gått med hepatitt C ubehandlet i over år, har du prosent sjanse for å få leverkreft. Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale faglige rå som skal hjelpe kommunene og helseforetakene i dette arbeidet. Diagnosen hepatitt C stilles ved å påvise arvematerialet (RNA) til hepatitt C - virus eller antistoffer mot hepatitt C - virus i en blodprøve.


Sykdommens alvor kan vurderes ut fra de såkalte levertall Dette er en blodprøve som viser i hvor høy grad viruset påvirker leveren. Normalt skal ikke hepatitt C smitte gjennom sex, men føl deg likevel frem og utvis forsiktighet overfor nye partnere. Bruk kondom for å være helt sikker og ha ren samvittighet. Det ser ut til at sjansen for at hepatitt C smitter gjennom sex øker hvis man ofte bytter partner, er HIV-smittet eller har andre kjønnssykdommer. Norsk veileder for behandling oppfølging av hepatitt C. Anti-HB-konsentrasjonen er imidlertid lavere ved koadministrering, men klinisk relevans er ukjent siden seroproteksjonsraten ikke påvirkes.


Vaksine hepatitt c

Vaksinen kan brukes som boosterdose eller til å fullføre primærvaksinasjon som ble påbegynt enten med plasmaderivert vaksine eller med annen hepatitt B- vaksine fremstilt vha.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg