tirsdag 28. januar 2020

Natron baking

Natron baking

I baking reagerer natron med syrer, for eksempel surmelk, og frigjør CO (karbondioksid), som danner små hulrom i baksten. Vi svarer på spørsmålene dine, og tar i mot kommentarer og forslag. Siden natron er sterkt basisk bør det ikke blandes med syre da disse reagerer med hverandre.


Natron baking

Du får myke hender ved å løse opp litt baking soda natron i vannet du vasker hendene dine i. Natron brukes naturlig i bakverk. Gjenta dette av og til – et par ganger i uka – og du beholder myke hender. Slik virker natron.


Når dette stoffet løser seg i vann, reagerer bikarbonatet med en syre og det blir dannet karbonsyre, som igjen blir til vann og CO2-gass, eller karbondioksid. Sagt på en annen måte: Det er denne gassen som gjør at kakene hever seg. Baking powder = Bakepulver = bikarbonat, fosfater og stivelse.


Begge selges i bokser i butikken. Noen steder er det kun poser med natron. Skal det brukes til baking så er det ikke så nøye hva du bruker, men bakepulver går for å være bedre hevingsmiddel. Brukes vanligvis som hevelse middel ved baking , som syrenøytraliserende middel i medisin eller som brannslukkings middel. I den senere tid har det også vært endel fokus på natron som et middel som kan brukes til alt.


Trodde det var bakepulver. Uten tilsetningsstoffer. Masse rengjøringstips med Baking soda og ofte i kombinasjon med hvit eddik.


Natron baking

Her er små natron bokser - ser de har kilobokser i utlandet. Hadde oppsvulmede lymfekjertler som legene trodde var kreft, og ville starte ordinær kreftbehandling med cellegift og stråling. Dette ville imidlertid ikke jeg være med på. Jeg begynte å drikke baking soda, eller natron , og neste gang jeg var til undersøkelse var klumpene så godt som borte.


Det engelske ord for natron er baking soda, men det fejloversættes ofte til bagepulver ( baking powder). Under opvarmning af natron frigives der kuldioxid (CO 2) og soda (Na CO 3). Når bagepulver og natron sætter i gang, danner de en gas, som bobler og udvider sig, og som gør dejen porøs og luftig. Faktisk kan kager og brød opfattes som en slags fast skum, forklarer cand.


Christina Hansen på danskkemi-online. Ved bruk i bakverk, reagerer natron med syrer, for eksempel surmelk, og frigjør CO(karbondioksid), som danner små hulrom med luft i produktet, og får det til å heve og bli lett og luftig. Ved baking reagerer det og lager et dioksid som hjelper deigen stige. Forskjellen mellom natron og bakepulver er at syre-delen mangler i natron. Om man ikke har noe tilsetning av syre, dannes det kun noe kulldioxid (dvs. at kaken blir luftig), men ikke like mye som når man kombinerer natron med syrlige ingredienser.


Det er kjemisk fremstilt og består av natrium og hydrogenkarbonat. Produktet reagerer med syrer som eksempelvis surmelk som inneholder melksyre. Det brukes ved baking for at deigen skal heve seg, og sammen med sur melk, rømme og til dels sirup eller honning kan natron erstatte gjær eller bakepulver.


Natron baking

Når pulveret kommer i kontakt med væske utvikles det karbonsyregass. Når du bruker natron må du tilsette syrer som surmelk, juice og lignende til deigen for å danne en lignende reaksjon. En deig laget med bakepulver eller natron gir bakst med flere, men mindre luftbobler og kan ofte gi en tørrere konsistens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg