tirsdag 21. januar 2020

Taushetsplikt forvaltningsloven

Søk i Norges største og mest komplette kursoversikt. Enkeltvedtak er avgjørelser som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer, som for eksempel et vedtak om å gi eller nekte byggetillatelse. Er karakterer fra grunnskole og videregående skole undergitt taushetsplikt etter forvaltningsloven ? Hovedregelen er at forvaltningsorganet har taushetsplikt om person- og næringsopplysninger som kan tilbakeføres til en bestemt person. Forvaltningsloven har regler om taushetsplikt i § til § 13f.


Det er imidlertid gitt unntak fra hovedregelen ut fra private eller offentlige interesser.

Overt reding av taushetsplikt etter dette ledd kan straffes etter straffelovens § 12 dersom vedkommende er gjort merksam på at overtreding kan få slik følge. Likeledes kan forvaltningsorganet pålegge taushetsplikt når vitner o. Overtreding av taushetsplikt etter dette ledd kan straffes etter straffelovens § 20 dersom vedkommende er gjort merksam på at overtreding kan få slik følge. Alle som jobber i offentlige virksomheter er underlagt generell taushetsplikt (forvaltningsloven § 13). Ansatte i barnevernet har en strengere taushetsplikt enn ansatte på skolen, men barneverntjenesten kan gi opplysninger til andre forvaltningsorganer når dette er nødvendig for å fremme barneverntjenestens oppgaver (barnevernloven § 6-7). Helse- og omsorgsdepartementet til den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk for så vidt gjelder opplysninger som er underlagt taushetsplikt etter helseregisterloven § 1 jf.


Helsedirektoratet for så vidt gjelder opplysninger i saker på Helsedirektoratets område som ikke faller inn. Helsepersonell som er inhabil etter forvaltningsloven § skal ikke utstede attest, erklæring o.

Når helsepersonell forstår at det kan ha særlig betydning hvordan spesielt sensitive faktiske forhold beskrives i en attest, erklæring o. Andre taushetsplikter er svakere. Som eksempel kan nevnes forvaltningens taushetsplikt som etter forvaltningsloven kan settes til side hvis nærmere angitte vilkår er oppfylt. Brudd på advokaters taushetsplikt kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder, jf straffeloven § 144. Det er flere lover som har regler om taushetsplikt. At de som jobber på skolen har taushetsplikt står i forvaltningsloven § og opplæringsloven § 15-1.


Noen yrkesgrupper har egne regler om taushetsplikt som er enda strengere enn den som gjelder for dem som jobber i skolen. Hva er det ansatte i skolen har taushetsplikt om? I forvaltningsloven står det noens personlige forhol men hva vil dette si i praksis? Det avgjørende er hva som vanligvis vil bli betraktet som personlig (se note 10).


Taushetsplikten er mer omfattende ved negative enn ved positive opplysninger. Hvorfor har vi taushetsplikt ? Du finner bestemmelser om taushetsplikt i. For virksomheter etter denne lov gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven §§ til 13f tilsvarende. Opplysningsplikt til sosialtjenesten. Barnehagepersonalet skal gi sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten bistand i klientsaker.


Ansatte i grunnskolen har taushetsplikt etter bestemmelsen i opplæringslova § 15- som viser til reglene i forvaltningsloven. Det er ikke omtvistet at de opplysningene som assisterende rektor utvekslet med helsesøster – knyttet til den aktuelle hendelsen i hjemmet og senere at barnevernet var varslet – er taushetsbelagte.

Søknad om dispensasjon fra taushetsplikten. Offentlige tjenestemenn og andre som utfører tjeneste eller arbeid for det offentlige har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13. I tillegg er ulike profesjonsgrupper og ansatte i bestemte deler av tjenesteapparatet underlagt særskilte taushetspliktsregler som kan være strengere enn reglene i forvaltningsloven.


De kan kun formidle helseopplysninger om deg til andre hvis du har gitt samtykke til det, eller det er bestemt i lov at de skal eller kan, som for eksempel når det er nødvendig å sikre deg forsvarlig helsehjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg