torsdag 16. januar 2020

Kreft i tunga

Tungekreft, ondartet svulst utviklet i tungen. I mer enn prosent av tilfellene er svulstene plateepitelkarsinomer utviklet fra overflaten av tungen. Sjeldnere opptrer adenokarsinomer utgått fra spyttkjertler, eller sarkomer fra muskelceller.


Norge diagnostisert kreft i munnen og i munndelen av svelget. Svelgkreft betyr i denne sammenheng kreft i den delen av halsen som er rett innenfor munnen (orofaryngeal kreft ). Det kan også være en kul eller en hevelse i munnen eller kinnet. Noen kuler ligner vorter. I blant oppdages kreften fordi tannprotesen ikke passer lenger eller fordi talen forandrer seg. GUL: Gul tunge er vanligvis helt ufarlig og kan være et tidlig stadium av svart tunge.


Ved gul tunge er det som regel en overvekst av dødehudceller, og bedre hygiene hjelper som regel. Hvis tungen og øynene begge er gule kan det skyldes gulsott. Tegnene på tungen kreft.


Kreft i tunga

Det er mange tegn på at kreft i tungen , noe som kan indikere tilstedeværelse av denne sykdommen. Observasjonen av disse symptomene vil bidra til å diagnostisere utarbeidelsen stadium av kreft. Alternativt, hvis den er i ryggen tredjedel av tungen , kalles det orofaryngeal kreft. En i 3personer vil bli berørt av tungen kreft på et tidspunkt, men Nøkkelen til å bekjempe det er tidlig deteksjon og bevissthet om tungen kreft symptomer.


Mange mennesker med blødning i tungeområdet og forveksler det med blødende tannkjøtt eller sår. Det er derfor viktig å finne ut hvor blødningen kommer fra. Rengjør tungen etter å ha spist med en bomullsdottfor å finne ut hvor det kommer fra. Kontakt en lege hvis du stadig smaker blod i munnen. Det har vært en betydelig økning av tilfeller av kreft i mandler og tungebasis i Norge de siste tjue årene.


De som får denne sjeldne sykdommen blir stadig yngre men stadig flere overlever denne kreftformen. Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tungen kan skyldes. Tungeplager ha mange forskjellige sykdomsårsaker - deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer.


Tungen kan røpe mer om deg enn du tror. Spredning til andre organer forekommer sjelden. Kreft i munnhulen kan vise seg som hevelser. Hovedårsak til munnhulekreft er alkohol og tobakk.


Tidlige tegn på kreft i munn og hals er forandringer i munnens bløtvev. Symptomer på tungen kreft. Omtrent av kreft i munnhulen konto for språket.


Menn er mer sannsynlig å utvikle kreft i språket av kvinner. Når tenner løsner uten at det foreligger årsak eller tannprotesen ikke lenger passer, kan det også være tegn på kreftsykdom. Andre symptomer er sår som ikke gror, sårhet og smerter. Ved langtkommen sykdom ses ernæringsproblemer og talevansker. Bildeeksempler Kroniske hvite slimhinneflekker i kinnslimhinnen.


Kreft i tunga

Disse fjernes operativt. Graden av smerte varierer og avhenger blant annet av om såret blir infisert, og hvor dypt svulsten vokser. Jeg har en sprukket tunge , altså på hver side fra ca tuppen og bakover til midten. Fargen på tunga vil jeg si er normal. Etter dagens mange lege programmer, har jeg vel nå funnet ut at det kanskje kan være en årsak til disse sprekkene på tunga.


Når man er frisk har tungen en jevn, rødlig farge, og en myk, fuktig tekstur. Har nok noen kg for mye. Men om en lider av en ubalanse i organene kan dette manifestere seg som missfarging, uttørking eller gjennom hvite merker på bestemte deler av tungen.


Kreft i tunga

Nå lurer han på om han bør bekymre seg for dette, og utdyper til Lommelegen at han har familie med kreft i halsen, og at han har vært under stort fysisk og psykisk stress over flere år, men at det nå har roet seg. Er tunga di hårete? Munnen din avslører deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg