fredag 10. januar 2020

Torden og lyn forholdsregler

En elektrisk utladning. Han forteller at lyn er en stor elektrisk gnist som går fra sky til bakke. Gnisten oppstår ved værforhold som har varme, fuktighet og stigende luftstrømmer.


HFI-relæ slog ud flere gange, var vi gået i seng igen for at få lidt søvn inden næste lyn - og tordenvejr kom ind over os – vi kunne allerede skimte det i horisonten mod vest. I land som Polen og Tyskland blir folk drept av lynnedslag hvert år.

Du bør likevel ta dine forholdsregler ut ifra at lyn tar minste motstands vei mot jord. Hopp til hovedinnhold. I fjor ble det registrert ca. Også frysere, komfyrer, komfyrvakter, varmtvannsberedere, varmekabler med termostat, brønnpumper og lignende kan lett bli ødelagt av lynet. Forholdsregler ved lyn og torden : Derfor blir TV-en ødelagt av tordenvær.


De fleste har fått med seg at man skal trekke ut kontakter til elektriske apparater når uværet truer,. Og hører du torden , kan du også telle sekunder (sek. er normalt ca km) for å finne ut hor langt unna skyene er.

Jeg har opplevd torden og lyn flere ganger på fjellet og mange ganger mens jeg seilte som sjømann, samt at jeg bor på Østlandet, hvor det tidvis kan lyne og tordne ofte. Arild Mentzoni tar alltid sine forholdsregler når han er ute i lyn og torden. Tordenvær er et værfenomen assosiert med lyn og torden dannet av en cumulonimbus-sky. Lyn og torden , er det så farlig? Ta det rolig, lynet er ikke særlig farlig for mennesker når en tar enkle forholdsregler.


Det er tordenen som skremmer, men den er bare en følge av en lynutladning. Be folk ta noen forholdsregler. Lyn vises på kartet ved de to symbolene nede i venstre hjørne av bildet. Kartet viser et skravert område der bare lyn innenfor den norske, svenske og finske økonomiske sonen blir plottet. Meteorologene melder lyn og torden.


Symbolene indikerer om lynet treffer bakken eller om det holder seg inne i skyene. Stiftelsen Elektronikkbransjen råder folk til å trekke ut støpselet på alt utstyr som ikke må være tilkoblet når en reiser bort, følge med på værmeldingen og ta forholdsregler når det er meldt tordenvær. Slik sikrer du deg mot lyn : Trekk ut støpselet til alt utstyr som ikke må være tilkoblet strømnettet når du reiser bort. Men det kan også være skadelig.


Og ha visse forholdsregler i tordenvær kan være en grei sikkerhet for alle og enhver. Et lysstoffrør og neonrør virker også ved at det løper en strøm gjennom henholdsvis kvikksølv-plasma og neon-plasma.

Så lenge vi gir rørene strøm og spenning, så lyser de. For å starte lysstoffrør og neonrør blir man også nødt til at lage et lite lyn gjennom den isolerende gassen. Mens noen myter om lyn er sanne, er andre mer tvilsomme. Ikke alle antakelser om lyn og torden holder vann. Den sanneste av dem er at fjernsyn, frysere og datamaskiner har en veldig usikker måned foran seg.


Troms Kraft advarer mot lyn og torden. LYN : Det er visse forholdsregler man. Strømnettet vårt er konstruert for å kunne tåle lynnedslag med vern- og jordingsanlegg for å lede lyn.


Noen er svært engstelige for lyn og torden , mens andre knapt bryr seg. Allikevel vil noen bli truffet av lynet, og i verste fal kan man bli drept. Agderfylkene, Telemark og Østlandet har mest lyn og torden , mens det er noe mindre lenger nord. Sommeren har mer lyn og torden enn resten av året, og dette skjer fordi bevegelsene og nedbørdannelsen i skyene er sterkere i denne årstiden. Skal du være bange for at blive ramt af et lyn på din næste ridetur?


Risikoen for at blive ramt af et lyn er statistisk set meget lille, men derfor er det alligevel godt at tage sine forholdsregler. Det voldsomme uværet har truffet Norge. Vis oss dine bilder her!


Ta nødvendige forholdsregler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg