torsdag 30. januar 2020

Pølse til pinnekjøtt

Kan brukes på alle koketopper, også induksjon. Svigerforeldrene mine lager egen pølse som de rett og slett kaller for julepølse! Serveres på varme tallerkener gjerne sammen med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden.


Pølse til pinnekjøtt

Pinnekjøtt med godt tilbehør har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med rotmos, vossakorv og poteter. Vi forteller deg hvor mye vann du trenger, hvor lenge kjøttet skal dampe, hvor mye du skal beregne per person, samt noen gode tips til ekstra smak. Klikk også for å se film.


Det mest vanlige er det røkte og for store deler av vestlandet blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Til pinnekjøtt er selvsagt kålrotstappe, fett og poteter faste følgesvenner, det samme er gjerne en god pølse. Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv.


Pølse til pinnekjøtt

Hurra, det er snart jul. Hvorfor ikke speke ditt eget pinnekjøtt og lage dine egne pølser ? Du bør sette i gang nå, for du trenger den tiden vi har frem til jul. Vi har ikke kåret en vinner blant røkt pinnekjøtt , da disse er testet kun én gang. Bortsett fra at jeg ikke fikk tak i røkt pinnekjøtt og derfor lagde retten med urøkt pinnekjøtt , og at jeg brukte mer kålrot i forhold til smøret (ca. 2½ kilo, tenker jeg), fulgte jeg oppskrifta til minste detalj.


Og så serverte jeg mandelpoteter til også, da. Yngre, og de som ikke har vokst opp med pinnekjøtt , vil gjerne ha pinnekjøtt laget av lammekjøtt med mild smak og lite fett. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene salting og tørking.


Pølse til pinnekjøtt

Og du, skal du ha skikkelig saftig pinnekjøtt bruker du h uskeregelen 30-3. Dampes under lokk i til timer. Når kjøttet løsner lett fra beina, er det ferdig 5. For de som liker pinnekjøttet sprøtt, kan det legges i stekepanne eller under grillen en kort stund før servering. Ta vare på sjyen og bruk litt i kålrotstappen og resten til servering på tallerken.


De kan faktisk både se, lukte og føle når kjøttet er klart for salg! Eldhus-produktene vossakorv, pinnekjøtt , smalahove og tiriltunga kommer fra den vakre Evanger-bygda i Voss kommune. La vannet syde rett under kokepunktet slik at det avgir damp til ribbene som ligger over. La ribbene dampe under lokk til kjøttet løsner fra benet, 3-timer. Sjekk gjerne en gang i timen at det fortsatt er vann i gryten, og fyll på dersom det blir for lite.


Server pinnekjøtt med kålrabistappe, potetene og sjyen fra bunnen av gryten. Som bare pappaen min kan lage, og som han skal lage hos oss på julaften. Jeg kan mer enn gjerne lage til julefeiring i vårt hus, men sausen får jeg bare ikke til.


Våre sauer går på helårsbeite på øya Smøla ute i havgapet lengst nord i Møre og Romsdal. Her spiser de lyng, gress og ville urter. Den friske og rene floraen gir en nydelig og unik smak på kjøttet. Av det fantastiske villsaukjøttet, med den helt unike kvaliteten, lager vi fenalår, pinnekjøtt og flere sorter pølse.


Noen foretrekker og fett i tillegg, men er ribben i utgangspunktet fet skulle det ikke være nødvendig. De som ikke spiser det på julaften, spiser det gjerne i romjula. Følger du Wenches oppskrift, kan du ah hvem som helst på middag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg