søndag 12. januar 2020

Plutselig lite menstruasjon

Dersom du alltid har hatt en menstruasjon som er regelmessig, men som plutselig begynner å vare kortere eller lenger ti blir uregelmessig eller du opplever at mengden du blør blir større eller mindre så bør du søke lege for en samtale og eventuelt undersøkelse. Det samme gjelder om du opplever blødning etter samleie eller anstrengelser. Begynnende overgangsalder? Vanligvis ved menstruasjon blør jeg veldig nye, 5-dager.


De to siste gangene har jeg blødd veldig lite. Kan det være begynnende overgangsalder? Det er det umulig å svare generelt på. Det avhenger helt av kvinnens alder og av hvordan blødningene arter seg.


Skjønner man at blødningene man har er menstruasjon , men at den ikke kommer helt regelmessig, er det aldri farlig, sier Nesheim. Syv myter og fakta om menstruasjon. Hva bør man gjøre, når bør man søke legehjelp? Blødningsforstyrrelser er nesten alltid forbigående og helt godartede, men dersom du alltid har hatt en menstruasjon som er regelmessig og som plutselig endres, bør du oppsøke lege for en undersøkelse, sier Steinert. Menstruasjonsforstyrrelser er typisk for unge kvinner i perioden etter første menstruasjon , og for kvinner som nærmer seg overgangsalderen.


Typisk for kvinner med slike plager er at menstruasjonene kommer med uregelmessige mellomrom, at det ofte er kraftige blødninger og at blødningsperiodene kan være forlenget. Amenoré betyr at menstruasjonen plutselig har opphørt. Har du hatt regelmessig menstruasjon tidligere må menstruasjonen ha vært opphørt i minst tre måneder for å kunne kalle det amenoré.


Litteraturen opplyser at har du hatt uregelmessig menstruasjon tidligere må menstruasjonen ha måttet opphøre i seks måneder før man kan sette. Hva menes med uregelmessig menstruasjon ? De fleste kvinner har menstruasjon med omtrent fire ukers mellomrom. Det betyr at det går fire uker fra første dag i en menstruasjonsblødning til første dag i den neste. Lengden på dette mellomrommet varierer en del fra kvinne til kvinne.


Noen kan ha dager mellom menstruasjonene, andre kan ha 30. Vanlig menstruasjon er regelmessig, varer tre til seks dager og kommer omtrent hver fjerde uke. Enhver blødning fra livmoren utenom den normale menstruasjonsperioden betegnes unormal blødning eller uregelmessig blødning.


Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Ett helvettes spetakkel når jeg har mens.


Jeg blør utrolig mye. Hei, Her kommer det, for noen, ekle kommentarer angående menstruasjon. Idag har jeg blødd litt mer, men ikke mye, noe. I de fleste tilfelle er dette heldigvis ufarlig. Det som er viktig å utelukke er at det ikke skyldest celleforandringer.


Spesielt skal du tenke på dette dersom du har blødning etter samleie. Vi har prøvd å bli gravide en stund nå, men har ikke skjedd noe. Nå denne uka skulle jeg egentlig hatt menstruasjon , men den har ikke kommet.


Har tet barn fra før og syklusen har vært lik helt siden jeg fikk den tilbake. Men nå plutselig er det ikke antydning til åpning i tappen og ingen mens. Denne gangen hadde jeg en unormalt kort menstruasjon. Siden eggløsning har jeg hatt flere tegn som minner om graviditet.


Likevel vet mange ofte lite om blødningene omtrent halvparten av befolkningen har, har hatt eller skal få hver måned. Her er ekspertenes guide til menstruasjon : 1. Når er det vanlig å få mensen? Kraftig menstruasjon kan plage både kvinnen selv og dem rundt henne.


Mange vet nok alt for lite. Noen kvinner opplever at menstruasjonen kan ha vært helt regelmessig i mange år, men så plutselig uteblir i en lang periode. Det første du da bør gjøre, er å ta en graviditetstest for å få fastslått av du ikke er gravid. Det medisinske faguttrykket for uteblitt menstruasjon i over seks måneder er amenoré. Hypothyreose - nedsatt virksomhet i skjoldbruskkjertelen - kan også medføre sjelden menstruasjon.


Da har du også andre plager: du er trett, slapp, fryser lett, med andre ord: er ikke ditt gamle jeg. Om du har denne sykdommen, som først og fremst rammer kvinner midt i livet, kan legen også diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Det kan skje at humøret forandres, og at man kanskje føler seg litt tyngre i humøret, sier Enger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg