mandag 30. desember 2019

Smertestillende ved medisinsk abort

Medikamentell ( medisinsk ) abort tilbys nå til alle kvinner som søker om abort før fullgått svangerskapsuke 1 regnet fra første dag i siste menstruasjon. Ved svangerskapsvarighet fra uke seks til uke ni kan kvinnene velge om de vil gjennomføre aborten hjemme, eller ved innleggelse. Det er vanligvis lite bivirkninger ved behandlingen. De vanligste plagene er rikelig blødning og magesmerter.


Faren for infeksjon er lav.

Det er ingen legekontroll etter aborten, men du skal ta en graviditetstest etter fire uker for å være sikker på at svangerskapet er avsluttet (ca. av 1er fortsatt gravide etter medisinsk abort ). Aborter etter utgangen av 12. Smertestillende medikamenter vil bli gitt. Ved mange sykehus vil du få tilbud om samtale med sosionom både i forkant og i etterkant av møtet med nemnda. Til slutt: En svært uvanlig komplikasjon ved kirurgisk abort er at det går hull på livmorveggen under inngrepet. Det kan da være nødvendig med en operasjon.


Behandlingstrengende blødning kan også forekomme, vanligst etter medisinsk abort.

Ved kirurgisk abort vil du rett før operasjonen få forebyggende antibiotikabehandling. Kirurgisk abort blir gjort i narkose. Etter inngrepet får du smertestillende ved behov. Før du reiser hjem må du spise, samt late vannet som vanlig.


Du bør ha en voksen person sammen med deg den første dagen hjemme. Når svangerskapsproduktet tømmes ut av livmoren ved medisinsk abort kan det være litt vondt. Fordelen er at man slipper å måtte få narkose. Ulike reaksjoner kan komme etter en abort , enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Dama som lå på rommet ved siden av meg hørte jeg ikke et ord fra, og hun var alene (vi delte bad og gang).


Sykepleierne er der for DEG! Medisinsk abort - tablettbehandling. Det stanser derfor den videre utviklingen av svangerskapet. De fleste får lite bivirkninger.


Det er lurt å ringe og høre hos sykehuset man ønsker å behandles ved om de tilbyr den metoden pasienten ønsker. Medikamentell abort innledes med at kvinnen møter på sykehuset og svelger tabletter med et preparat som heter mifepriston (Mifegyn). Det at selve aborten er smertefull er for øvrig vanlig, og du får derfor alltid smertestillende før aborten settes i gang.

Smertene og blødningene kan sammenlignes med en kraftig mens, og jo lengre du har kommet i svangerskapet, desto mer smertefull vil en medisinsk abort være, sier Johansen. Det er den samme smerte, som man oplever ved en spontan abort. Du vil blive tilbudt smertestillende behandling - enten som stikpiller der lægges op i skede eller i endetarm, eller som tabletter du synker.


Man forsøger at gøre situationen så lidt smertefuld som muligt, og du bliver tilbudt ekstra smertestillende medicin efter behov. Resultatene viste at mange kvinner hadde moderate eller sterke smerter under aborten. Ved medikamentell abort er smerter en hyppig rapportert bivirkning og er å betrakte som en naturlig konsekvens av behandlingen (9–12). Ettersom metoden er forventet å være smertefull, er det av stor betydning å få tilstrekkelig smertestillende behandling. Ved en medisinsk abort foregår aborten ved hjelp av medikamenter.


Man må ta kontakt med legen sin eller direkte på det sykehuset (gynekologisk avdeling) man tilhører for å få gjenomført dette. I Norge har kvinner lovfestet rett til selvbestemt abort innen utgangen av 12. Senere i svangerskapet må søknaden behandles av abortnemnda ved sykehuset. Vil være ca i uke da jeg skal gjennomføre en medisinsk abort.


Tenker selvfølgelig på om det er vondt sammen med alle de andre tankene jeg har rundt dette. Håper bare ikke det er i nærheten av det. Ved medisinsk abort varierer rådene for hvor tidlig kvinnen kan starte opp med de ulike prevensjonsmetodene ved de forskjellige sykehusene. Har ellers ikke vondt ved mensen.


Ved Ullevål praktiseres det umiddelbar oppstart av all type prevensjon, utenom spiral, etter en medisinsk abort. Etterpå er det vanligvis lite bivirkninger og komplikasjoner. Du skal faste timer før oppmøte på sykehuset.


Du kan ta smertestillende ved behov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg