fredag 27. desember 2019

Matallergi

Finn matallergi nå på Kensaq. Matallergi er en reaksjon mot ufarlige stoffer i maten. Noen utvikler allergi mot melk, egg, soya, nøtter, fisk og skalldyr. Det finnes gode råd. Ved matallergi må man kutte ut den maten som gir reaksjoner.


Man antar at mellom én og tre prosent av befolkningen har én eller annen form for matvareallergi.

De oppleves som farlige inntrengere. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter matintaket, og kan i noen tilfeller være alvorlige. Tilrettelegging ved matallergi. Nyttige tips for foreldre, barnehager, skoler og andre som tilbereder og serverer mat til noen med matallergi. Endrede matvaner med nye importerte produkter, mer ferdigmat og økt reisevirksomhet kan også bidra til at reaksjoner på matvarer har blitt mer vanlig.


Deklarasjonen bør derfor alltid kontrolleres, spesielt ved alvorlige allergier. Hvis har matallergi , er det som regel mer alvorlig enn å ha en matintoleranse. Ved intoleranse oppstår gjerne kroppslig ubehag som mageplager, mens ved allergi er immunsystemet involvert, noe som kan være mer alvorlig.


All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige.

Når du får i deg nøtter vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe de farlige stoffene. Dermed utløses allergiske symptomer. Adverse reactions to foods.


Har du symptomer som tett nese, nysing og kløe i øynene trenger det ikke være forkjølelse. Ved mistanke om matvareallergi bør fastlegen henvise pasienten videre til en spesialist. Vi vil hovedsakelig eliminere den mistenkte matvaren først, for så å provosere ved å gi pasienten denne maten for å se an reaksjonen.


Matintoleranse og matallergi er utbredt i dag. Noen blir fort sliten og trett, mens andre kan få plager som magesmerter, luft, forstoppelse, diaré. Bor du langt unna, kan du sende inn testen.


Vi hjelper deg med test og diett, lang erfaring. Håndtering av matallergi. Helsedirektoratet har gitt ut anbefalinger for hvordan matallergi bør håndteres i skoler og barnehager.


Anbefalingene er gitt ut i samarbeid med fagmiljøet og brukerrepresentanter (Astma- og allergiforbundet). Selv små mengder av proteinet man ikke tåler kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Horder av hissige leukocytter forsvarer kroppen din mot uskyldige protein-inntrengere ved å lage mengder av antistoff (IgE) for å avvæpne dem. Proteinet kalles et matallergen og immuncellenes kamp kalles en allergisk reaksjon.


Flere går rundt uten å vite at de har matallergi eller matintoleranse og som ikke får en god løsning på problemet, kanskje fordi de ikke tenker at plagene er knyttet til mat og kan bedres.

De immunologiske mekanismene ved allergi kan være forskjellige, men vanligvis skyldes de antistoffer av typen IgE, som ved luftveisallergier, matallergi og noen typer hudallergi. Eventuelt kan det være en såkalt cellemediert immunreaksjon, som ved noen former for eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg