torsdag 12. desember 2019

Konstant hoste og kløe i halsen

Den såre halsen med kløe og stadig behov for å hoste kan skyldes flere ting. Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men dersom du bor i nærheten av eller i en storby kan det være en reaksjon på luftforurensning med en stor komponent av asfaltsvevestøv. Kløe i halsen eller munnen kan være veldig irriterende. Vanligvis, til en kløende hals tåle, men det er definitivt ikke en behagelig følelse.


Sjelden skaper infernalsk kløe dypt i baksiden av halsen.

Det skyldes gjerne en virusinfeksjon, allergi eller røyk og annen forurensing, opplyser overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo om. Tørrhoste som varer noen dager er som oftest uskyldig. Det kan holde deg våken om natta. Når det klør i halsen føles det som at du må hoste hele tiden, men det er ingenting som hjelper.


Ofte kommer kløe i halsen i etterkant av influensa eller en forkjølelse. Resultatet blir som oftest tørrhoste og dårlig søvn. Vet ikke helt hvilket forum dette innlegget passer inn under.


Fant egentlig ingen som passet helt.

Men dette tror jeg blir det nærmeste :-). Jeg er en mann på år har i over to år som i over to år har slitt med en konstant kløe i halsen. Den er så intenest at jeg omtrent ikke klarer å konsentre. Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene og kan arte seg som tørrhoste eller slimhoste. Ved en vanlig luftveisinfeksjon er tørrhoste det vanligste.


En tørrhoste er en hoste der det ikke kommer opp slim når man hoster, og hosten kan ofte kjennes som en kløe. Tilstanden skilles fra allergisk rhinitt ved fravær av kløe i nese og øyne, debut av plagene på et senere tidspunkt (over prosent etter 20-årsalderen), mer konstant nesetetthet og helårlige plager. Slimet fra nesen er vanligvis fargeløst.


Det har en tendens til å renne bak i halsen og medføre mye harking for å rense halsen. Skjoldbruskkjertelen produserer og distribuerer selv en rekke thyroideahormoner, mest av det tyroksin, også kjent som T4. T og regnes som et pro-hormon fordi det har minimal metabolsk effekt på kroppen. Har det akkuratt slik nå selv. Er også verst nå når jeg skal legge meg.


Har så vidt sovet de to siste nettene. Rett før jeg sovner vakner jeg igjen av at jeg må hoste. Det er likevel blitt avløst av klumpfølelse i halsen for ca uker siden.

Følsen har aldri vært der konstant og nå kjenner jeg det en til ganger om dagen. Følelsen er og har aldri vært der om morgenen. Ved astma, der er en kronisk betændelse i luftvejene slimhinderne. Begge lidelser kan forårsage kløe i halsen.


Både astma og bronkitis kan dog også være ledsaget af en eller flere allergier. Hoste , kløe i halsen , økt slimproduksjon, tung pust og piping i brystet er samtidig vanlige reaksjoner på røyking som de fleste får etter en tid med røyking. Du kan dessuten få symptomer i andre deler av kroppen, for eksempel kløe i halsen eller astmalignende symptomer som hoste , tung pust, osv.


Allergiske plager kan påvirke hele hverdagen. Hvis du i perioder er hes eller kjenner at det klør i halsen og ganen, kan det være et tegn på at du er allergisk 1. Kløe og hevelse i munn og svelg rammer først og fremst de som er allergiske mot pollen og visse næringsmidler. Personer med pollenallergi eller andre luftveisallergier kan også bli rammet av heshet. Jeg fikk samme type hoste som deg i fjor sommer.


Den kom og gikk, og var veldig plagsom, spesielt på natten. Jeg hadde følelse av en fjær i halsen , hostet og hostet, men det kom liksom ingenting ut av det. Jeg gikk til legen og tok spirometri.


Det er en enkel undersøke, og ingenting å grue seg for. Også kalt uproduktiv hoste , kommer av irritasjon og kløe i luftveiene, og kan låte litt gjøende. Grunnen til at tørrhoste ofte kalles for uproduktiv, er at du ikke hoster opp noe.


Hosten har ingen funksjon i seg selv, utenom å fortelle deg at slimhinnene i halsen er irriterte. Vær særlig oppmerksom på lymfeknuter på halsen , i armhulene og i lysken. Forkjølelse med hoste og heshet, bronkitt og lungebetennelse er vanligvis ikke kreftsymptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg