Vi bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere ved oppsigelse og avskjed. Kontakt oss for en gratis og uforpliktende samtale om din sak her. Over års erfaring med arbeidsrett.
Les mer om nedbemanning og fordelene ved å være medlem i Finansforbundet her. Visste du at arbeidsgiveren din må snakke med deg og tillitsvalgte før en oppsigelse?
Omstillingsprogram og hjelp innen jobb og karriere. Sykemeldte arbeidstakere er vernet mot oppsigelse på grunn av sykdom, jf. Bestemmelsen fastslår at en sykemeldt arbeidstaker ikke kan sies opp på grunn av sykdom de første månedene etter arbeidsuførheten inntrådte. Vernet gjelder imidlertid bare for oppsigelse på grunn av sykdom som sådan. Nødvendig nedbemanning eller omstilling.
Særlig vern mot oppsigelse. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt. Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse.
Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse. Oppsigelse av annen årsak enn sykdommen. Bestemmelsen er således ikke til hinder for at sykemeldt arbeidstaker sies opp av annen årsak enn sykdommen, som for eksempel kan være behov for nedbemanning , eller avskjed pga. En oppsigelse er en alvorlig sak for en medarbeider, og en arbeidsgiver skal ha respekt for arbeidstakers rettigheter og være bevisst på egne forpliktelser.
Men mange arbeidsgivere ser imidlertid ut til å bekymre seg så sterkt for å gjøre rettslige feil at de heller utsetter å igangsette prosessen eller feier problemet under teppet. Nedbemanning i bedriften kan ramme den enkelte arbeidstaker hardt. Det er viktig å være klar over at arbeidstaker har sterke rettigheter i arbeidsmiljøloven, og at det stilles krav både til selve beslutningen om nedbemanning og utvelgelsen av arbeidstakerne. Vi kan tilby advokatbistand for arbeidstaker ved nedbemanning. Jeg og andre har blitt sagt opp pga nedbemanning i firmaet vi jobber for.
Jeg jobber med IT-drift, utvikling og support. Ledelsen forstår jo ikke IT-yrket overhodet. Så de tror at pågangen er håndterbar for én person, nemlig han som sitter igjen med alt.
Vanligvis hadde jeg ikke hatt så mye imo. Innhold I noen tilfeller viser det seg etter en tid at en sykemeldt arbeidstaker sannsynligvis ikke vil bli arbeidsfør igjen, i hvert fall ikke i forhold til den stillingen vedkommende er ansatt i. Selv om ikke arbeidstaker har noen rettslig krav på å motta sluttpakke ved saklige begrunnet oppsigelse , kan sluttpakke benyttes som løsningsmekanisme fremfor en rettslig prosess for domstolene. Krav om saklig grunn ved nedbemanning.
Innen arbeidsretten gjelder det generelt sett et klart saklighetskrav for alle former for oppsigelse og vesentlig endringer i et arbeidsforhold.
Saklighetskravet kommer også inn på flere områder i forbindelse ved nedbemanning. For det første må det selvsagt være en reell nedbemanningssituasjon. Arbeidsgivers bevisbyrde. Dersom bedriften sier opp en helt eller delvis sykemeldt arbeidstaker i den måneder lange verneperioden, har arbeidsgiver en skjerpet bevisbyrde.
Vi bidrar til å gjøre prosessen god og verdig for alle involverte parter. Står din virksomhet overfor en nedbemanning? ASTransition bidrar med rådgivning. Hvilke regler gjelder for oppsigelse under sykemelding? Loven setter klare føringer for hvordan en slik prosess skal gjennomføres.
Ved å gjøre seg kjent med disse på et tidlig stadium, reduserer man sjansen for feilaktige beslutninger og opprivende konflikter. Det er viktig å være oppmerksom på at andre oppsigelsesgrunner – som for eksempel oppsigelse ved nedbemanning – ikke omfattes av arbeidsmiljølovens § 15-8. En arbeidstaker kan altså sies opp ved en nedbemanning som skjer mens vedkommende er sykemeldt. Har vært sykemeldt mnd fra en jobb jeg har hatt i år.
Nå vil arbeidsgiver ha paragraf 15. Kan arbeidsgiver si meg opp grunnet sykemelding? Dette oppsigelsesvernet gir trygghet i hverdagen for de som blir syke. Blir man sykemeldt kan energien fokuseres på det å bli frisk. Den som blir syk slipper i utgangspunktet å frykte for jobben sin.
Det må foreligge omstendigheter som helt uavhengig av sykefraværet gir saklig grunn for oppsigelse. Hvis arbeidsgiveren gir en annen begrunnelse for oppsigelsen enn at arbeidstakeren er blitt syk, er det lov å si opp arbeidstakeren, selv etter at han er blitt syk. Men for at en slik oppsigelse skal være lovlig, må arbeidsgiveren bevise (gjøre overveiende sannsynlig) at begrunnelsen for oppsigelsen er en annen enn sykdommen. På grunn av behovet for nedbemanning i EksempelKonsernet AS, etter dette omtalt som arbeidsgiver ble Peder Ås (etter dette arbeidstaker) innkalt til drøftelsesmøte iht arbeidsmiljøloven § 15-1.
Som et alternativ til en oppsigelse grunnet virksomhetens forhol har partene blitt enige om følgende avtale. Jeg vil også råde deg til å jobbe ut oppsigelse tiden om mulig. Selv om du ikke liker sitvasjonen så går de dagene du har igjen fort.
Fremtidlige arbeidsgivere sjekker ofte med tidligere arbeidsgivere så da kommer dette ofte frem selv om slike opplysninger ikke skal gjøre det så vidt jeg husker. Skjemaet (meldingen om oppsigelse ) skal sendes til NAV i det fylket virksomheten ligger. Hvis virksomheten er spredt over flere fylker, er det tilstrekkelig at arbeidsgiver gir melding til NAV i det fylket hvor virksomheten har sitt hovedkontor.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.