tirsdag 7. mai 2019

Løs mage barn 4 år

Det er da snakk om langvarige eller kroniske problemer. Barn som har slike sykdommer vil ofte ha andre plager enn bare løs mage. Det viktigste symptomet er gjerne at barnet ikke legger på seg og vokser slik en venter. Hvis du er plaget med langvarig diaré eller løs mage , bør du kontakte lege etter dager, råder professor Trygve Hausken. Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage -tarmsykdommer.


Følg bruksanvisningen nøye.

Litt løs mage hos små barn er ikke uvanlig, og det er normalt ikke nødvendig å holde barnet hjemme fra barnehagen. Diaré hos barn går som regel over i løpet av en uke, men kan føre til væsketap hos barnet. De kjennetegnes av kvalme, oppkast og diarre eller løs mage og følges gjerne av ubehag eller smerter i magen. Slike infeksjoner begrenser seg selv og trenger vanligvis ingen behandling.


Det hender imidlertid at barn har så mye oppkast og diarre at de får underskudd på vann og salt i kroppen. GEM-pulver kan brukes av barn i alle aldre, mens Resorb er beregnet til barn over år. Gi mat igjen så snart som mulig.


Melkesyrebakterier kan forkorte varigheten av diaré.

Det er en ufarlig form for diaré som rammer ellers friske barn. Avføringen kan være blandet med slim og ufordøyde matrester. Nei, dette med magevirus var bare en teori.


Min hadde veldig løs mage i nesten to uker før det gikk over. Skjønte ikke at det hadde vært magevirus før jeg hørte om 5-andre som hadde hatt det samme etter et felles treff vi hadde hatt ;-) Min andre på år har hatt løs mage hele livet uten at vi har funnet noen grunn til det. Vi regner at ett av hundre barn fra 5-årsalderen og opptil en fjerdedel av skolebarn plages med tilbakevendende magesmerter.


Tilstanden er noe hyppigere blant jenter. Hos kun fem til ti prosent av barn med tilbakevendende magesmerter er forklaringen en sykdom som kan påvises. Forstoppelse er den hyppigste fysiske årsaken. Målet med behandlingen er å bruke laveste dose som gir cirka én daglig avføring av bløt, men ikke løs konsistens.


Det tar gjerne noen dager før effekt kan forventes. Diare hos barn Hva er diare hos barn ? Ofte vil barnet også kaste opp og ha feber. Tarmens opptak av vann kan også forstyrres av forskjellige ting.


Barn kan ha tynn avføring uten at det av den grunn er snakk om diaré. Avføringskarakteristika: Tiltagende løs diare ut over dagen er typisk for funksjonell diare. Ved nattlig diare tenk organisk årsak.

Hos større barn må man utelukke inflammatorisk tarmsykdom. Hvis du vil sende informasjon til en pasient skal dette skje med sikker kommunikasjon på sikkerhetsnivå 4. Dette tilbys ikke via NEL, men bør skje via den foretrukne kommunikasjonskanalen legekontoret benytter. Du kan laste ned pasientinformasjoner fra NEL som PDF ved å trykke utskriftsknappen til høyre og velg lagre som PDF som. Barn under måneder er fortsatt beskyttet med immunstoffer fra moren, og får sjeldent mageinfeksjoner.


Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon. Treg mage hos barn er slitsomt, både for foreldrene og barna, og det er ganske mange som opplever dette. Smerter i forbindelser med avføring er begynnelsen på en ”ond sirkel”. Det som skjer, er at barna opplever hard avføring som ubehagelig og selve do gang som smertefull.


De fleste barn har sluttet med bleie, ihvertfall på dagti innen de fyller år , mens noen barn fortsatt kan ha uhell nå og da uten at det er grunn til bekymring (man kan f.eks vœre altfor opptatt av å leke og glemme at man egentlig burde gått på do). Løs , ofte vanntynn og hyppig avføring er det vanligste symptomet. Hyppighet er dels avhengig av inntak av mat og drikke.


Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Men hvis det ikke går noe spesielt i barnehagen nå, og hun ikke hadde direkte diaré, ville jeg syns de var litt strenge. Iom at litt løs mage kan ha så mange årsaker.


Når det er sagt, har sykt barn -dagene med magevirus vært ordentlige kosedager her i gården. Gutten har ikke virket syk, og dermed i godt humør, men har vært smittsom. Babyen min på et halvt år har diare for andre dag på rad.


Han har blitt skikkelig sår i stumpen, så han ligger mest med stumpen bar på en stellematte på gulvet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg