fredag 3. mai 2019

Trekke skrei

Du kan trekke skreifilet eller skiver av hel skrei. Skreien skal trekke i ca. La skreien trekke til den skiver seg når du tar på den. Løft opp skreien av vannet med for eksempel en hulløse. Lag gjerne klart tilbehøret på forhånd og server umiddelbart.


Men med en så god fisk er det mange muligheter for tilbehør og tilberedning.

Her får du tre tilberedningsmetoder for skrei : Trekking. Trekking er kanskje den mest tradisjonelle tilberedningsmetoden for skrei , og da spesielt skreiskiver. Slik trekker du skrei. Skal du trekke skreien, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekke den.


Da beholder fisken den fine, hvite fargen på kjøttet. Da kommer en oppskrift som ovnsbakt skrei med chorizo virkelig til sin rett. La torsken trekke – ikke koke. Når vannet koker, ta kjelen av varmen og legg i torsken.


Skru ned varmen på platen og sett kasserollen med torsken i tilbake på platen.

Du har riktig temperatur når vannet er rett under kokepunktet og vannet så vidt beveger seg. Fisk skal nemlig aldri koke – bare trekke. Hvordan trekke skrei. Bruk en fiskekjele eller vidbunnet kjele. Mål opp rikelig med vann og kok opp.


Ha i salt, hele pepperkorn og eddik og kok opp på nytt. Trekk kjelen vekk fra platen og legg i skrei skivene (de tykkeste skivene først). Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat.


Legg over på varmt serveringsfat. Kokt torsk eller skrei med agurksalat og sandefjordsmør er tradisjonsmat som du gjerne kan servere som juletorsk,. Kok opp rikelig med vann og tilsett salt.


La gjestene vente på skreien og ha alt det andre tilbehøret varmt og ferdig før skreien tas opp av vannet. Brukte en skive skrei på ca 3gr. Del – gjøres – min før del påbegynnes.


Tilsett gr salt. Rør om til saltet har løst seg helt opp. Sett til avkjøling (beregn minst min for avkjøling). Sett i kjøleskap, når min har gått for å få den kald.

Drikketips til sesongens skrei. Nå er det sesong for skrei. For mange er rødvin en klassiker til torsk, men hvis du serverer den med lever og rogn, er det lettere å finne en passende hvitvin. Vi bruker gjerne utrykket kokt torsk noe feilaktig. Torsken skal nemlig ikke koke, men trekke for ikke å bli tørr og smakløs.


Oliventrukket skrei. Salt fisken godt og la den ligge i cirka minutter. Fersk skrei , rogn, lever eller smørsaus. Med vinterens største mirakel, skrei , kan vi leke oss med både tilberedning og drikketilbehør. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, som er ideelt for skrei.


For at skreien skal se ekstra bra ut på bordet, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekke den. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå og trekke et par – tre minutter ved siden av platen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg