mandag 20. mai 2019

Gynekologisk undersøkelse fastlege

Gynekologisk undersøkelse fastlege

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Hvis du skal til underlivsundersøkelse - gynekologisk undersøkelse - merker du kanskje den samme bluferdigheten. Du går til undersøkelse kun hvis det er helt nødvendig.


Hvem får foretatt en gynekologisk undersøkelse ? Unge kvinner opplever kanskje deres første underlivsundersøkelse i forbindelse med at de skal starte med p-piller. Når legen gjør en gynekologisk undersøkelse blir både de indre og ytre kjønnsorganene undersøkt. Dette for å se etter tegn på sykdom. Noen ganger må gynekologen gjøre en generell undersøkelse av deg, og det blir tatt ultraly røntgen og blodprøver for å utrede mulig sykdom, og gi en sikker diagnose.


Hvis kvinnen dropper gynekologisk undersøkelse slik anbefalt, kan det resultere i at eventuell sykdom ikke blir oppdaget, eller blir oppdaget for sent, fastslår hun. Fastlege Amir David Arden ved A Klinikken, er enig. I verste fall kan en sykdom utvikle seg til å bli vanskelig å behandle. Gynekologisk undersøkelse blir gjort i diagnosering av gynekologiske sykdommer som eggstokkreft, celleforandringer i livmorhalsen, livmorhalskreft og mer. Ein tek òg gynekologisk undersøking i samband med fødsel.


Gynekologisk undersøkelse fastlege

Då gjer ein det for å undersøkje om livmorhalsen – som i samanheng med fødsel blir kalla mormunn – har starta modningsprosessen som teikn på at fødselen er i gang. Det kommer ann på hva som feiler deg. Enkelte tilstander er allmennlegens bor andre er gynekologens område. Du kontakter alltid din fastlege , som vurderer, gjennom samtale og eventuell undersøkelse , før han skriver henvisning ved behov.


Går du rett til gynekolog uten henvisning fra fastlege må du betale selv, noe som er tre ganger så dyrt. Tilstedeværelsen av en medhjelper bidrar til å nøytralisere det pinlige ved å blottstille seg nedentil. I tillegg har vi å gjøre med et for mange kvinner svært privat område - ikke alle finner det behagelig å få foretatt en gynekologisk undersøkelse av en lege man etterpå møter på butikken eller fotballbanen, slik det er i mange små lokalsamfunn. Man ønsker da heller ikke å dele sine mest intime hemmeligheter.


Livmorhalsprøve og HPV. Ved en enkel gynekologisk undersøkelse kan legen ta en livmorhalsprøve av deg. Det tar bare noen få minutter, og prøven kan tas hos fastlege , gynekolog og i noen tilfeller hos jordmor. I min kommune er det meget få fastleger som er ledige og ingen damer. Jeg vet jo hva jeg har, men ikke hva jeg får.


Så det er en stor sjans å bytte fastlege synes jeg. Jeg er som sagt veldig fornøyd med min fastlege , men GU vil jeg ikke gjøre hos han. Tilbudet gis hvis det er nødvendig med en celleprøve fra livmoren din eller dersom du bør bli testet for en klamydiainfeksjon. Ved gynekologisk undersøkelse er det viktig å tenke på hygiene. Tenk deg at du har en ren og en skitten hån og bruk bare den rene hånden til å berøre alt som ikke er engangsutstyr.


Gynekologisk undersøkelse fastlege

Følgende punkter er eksempel på en framgangsmåte ved en gynekologisk undersøkelse : 1. Hei Er det noen som har erfaringer eller vet hvor jeg eventuelt kan få tatt en gynekologisk undersøkelse hvis jeg ikke ønsker og ta den hos min fastlege ? Jeg har ingenting og utsette på legen, men merker at alle legebesøk med ungene har nå gjort det litt mer kleint og skulle ta den GUen der. Regner med jeg må betale selv for undesøkelsen, og at de ikke har tid eller anledning til og ta. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.


Veileder gynekologisk onkologi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg