fredag 31. mai 2019

Pleieassistent lønn tariff

Les mer om tariff , tarifforhandlinger og fordelene ved å være medlem i Finansforbundet her. Slik forgår tarifforhandlingene under lønnsoppgjøret hver vår. Foreslår nye endringer. Forsikring og banker. Jobbsikkerhet og lønnsvekst.


Ja, det er et viktig krav for Fagforbundet at alle skal ha lik lønn for likeverdig arbeid. Vi er imot forskjellsbehandling uansett om begrunnelsen er kjønn eller annet. Det er fortsatt langt igjen til at kvinner og menn har lik lønn for arbeid av lik verdi. Hovedavtale LO-NHO Hovedavtalen er arbeidslivets spilleregler.


Den bestemmer det grunnleggende i forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, for eksempel hvordan tariffavtalene skal forhandles og hvordan de ansattes representasjon gjennom tillitsvalgte skal være. Det kreves ingen formell utdanning for å kunne jobbe som pleiemedarbeider. Noen kursagenter tilbyr kurs rettet mot pleiemedarbeidere. De fleste virksomheter tilbyr også opplæring til nyansatte og har interne kurs.


Hovedtariffavtalen regulerer lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg til lønn , regulerer tariffavtalene også bestemmelser om for eksempel arbeidsti ansettelser, ferie, sosiale rettigheter og pensjon. Særavtaler Sentrale særavtaler er tariffavtaler som omfatter ett eller flere spørsmål som ikke er omhandlet i hovedtariffavtalen. Hvis du er under år får du ofte mellom ti og tretti prosent lavere lønn.


Likevel har tarifflønna en smitteeffekt. Mange uorganiserte virksomheter følger standarden fra de relevante tariffavtalene når det gjelder lønn , selv om dette er helt frivillig. Her finnes det imidlertid ingen garantier. Dette vil man kun få ved å organisere seg og inngå en tariffavtale (se neste punkt).


Motsatsen til tariffavtaler er individuell lønn og individuelt fastsatt kontrakt. Det mest sentrale stridspunktet er gjerne fastsettelsen av lønn. Det norske lovverket på dette området er da også i stor grad fraværende. Ett unntak er lov om allmenngjøring av tariffavtaler. Lønn og avtaler Staten Fagforbundet har en rekke medlemmer som jobber i staten, blant andre prester, ansatte i BUF-etat, forsvarets personellservice og i konfliktrådene.


NHO er den viktigste aktøren på arbeidsgiversiden når det gjelder lønnsutviklingen i Norge. Annethvert år forhandles det om tariffavtalene. Logg deg på Mitt medlemskap på Arbinn.


Det er likevel ikke alle vederlag eller godtgjørelser som skal regnes som lønn etter allmenngjøringsforskriftene. Det er et krav at det dreier seg om goder eller ytelser som det er vanlig å regne som en del av lønnen og som inngår i beregningsgrunnlaget for feriepenger, skatt og trygdeytelser. Helsefagarbeiderne får 40. Oslo kommune overtar privat sykehjem Pleieassistent David Anya syns det er en bra julegave han får når Oslo kommune tar over arbeidsplassen fra 1. Du finner også ut hvordan man regner ut lønn , og forskjellen på lønn for helsesekretær og medisinsk sekretær! Hvilken lønn kan jeg forvente meg?


Kommer til å jobbe både dag, kveld og helg. Har ca år ansiennitet. For alle arbeidsforhold skal det føreliggje ei arbeidskontrakt før jobben startar opp. Det er fleire grunnar til at dette er viktig, men verd å merke seg er betingelsane for lønn , pausar, arbeidstid o. Det er ikkje alltid greit å ta denne diskusjonen når arbeidet er starta opp.


Vi gleder oss til å høre mer fra deg! Tariffguide for nybegynnere gir en kort innføring i temaene lønn og tariff. Ord og uttrykk har alfabetisk oversikt over blant annet tariffbegreper.


En pleieassistent er en som verken har sykepleier- eller hjelpepleierutdanning (helsefagarbeider som det nå heter).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg