onsdag 29. mai 2019

Kan jordmor ta blodprøver

Det er kun legen som gjør det. Men ring helsestasjonen og spør. Ellers kan du vel spørre jordmor om å få en henvisning til legesenteret for å ta blodprøver. Hjemmetesten er like sikker som den legen kan tilby. Ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig.


Du bør få timeavtale innen en uke.

Du velger selv om du vil foreta kontrollene hos lege eller jordmor. Ta kontakt med den kommunale helsetjenesten for en oversikt over jordmødre i din. Hvorfor tar man blodprøver ? Har du en blodtype som er rhesusnegativ, bør lege eller jordmor teste deg for antistoffer to ganger - i uke og 36. Dette er for å vurdere hvordan fosteret ligger.


Skal dit for første gang om dager, og ser av min uke at det nå er vanlig å ta nye blodprøver i nærmeste fremtid av de som er rhesus minus. Skal ikke til legen igjen før om uker. En jordmor har en vid grunnutdanning og er spesialisert på å hjelpe gravide kvinner.


Men dette var før jeg visste om det var ledig kapasitet hos jordmor.

Bør jeg bestille time hos lege i uke selv om jeg har time hos jordmor tidligere, eller er det bare bortkastet tid og ressurser? Kan man ta blodprøver og sånt hos jordmor også, eller må sånne ting gjøres hos lege? Legen eller jordmor fyller ut Helsekort for gravide.


Dette skjemaet skal du ta med på hver kontroll – og hvis du ellers har kontakt med helsevesenet. Sist men ikke minst kan du selv ta opp ting du lurer på. Da kan for eksempel en tråd eller en syknute virke irriterende nedentil for noen.


De fleste fødselsrifter har grodd i løpet av to uker etter fødselen, så på ukers kontrollen kan jordmor eller fastlege eventuelt fjerne de trådene som irriterer eller gir ubehag. Du kan lese mer om fødselsrifter HER. Enkelte funn kan påvirke behovet for videre kontroller, så det er sterkt anbefalt å ta blodprøver.


Jordmødre kan ta celleprøver fra livmorhalsen og sette inn spiral. Du kjøper beger fra apoteket til urinen. Kjøp flere til alle kontroller (ca. kontroller fra uke 24) og i tilfelle du føler at du har tegn til urinveisinfeksjon, så har du ekstra beger å levere urin. Jordmor vil også se over barnet for å forsikre seg om at alt er bra. En mer grundig undersøkelse gjøres av barnelege på barselavdelingen når barnet er rundt ett døgn gammelt.


Det kan tas blodprøver både fra pulsårer (arterier) og vener. Etter dette kan du få ta en lett dusj. Hvis man bare har bruk for et par dråper blod er det nok å stikke et lite hull i øreflippen eller en finger.


Men måten man tar prøver på kan medvirke til å påvirke resultatet av disse prøvene.

Her kommer noen generelle regler for ting man bør huske på før man tar prøver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg