tirsdag 13. juni 2017

Ultralyd uke 13 kjønn

Det kan være vanskelig å se kjønn før uke 1 men noen ganger klarer vi å fastslå kjønn fra uke 15. Dette kan gjøres som en del av en fullstendig ultralydundersøkelse. Det vil si fosterets anatomi vurderes. Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret.


Kjønnet kan en stort sett se på ultralyd fra uke 13.

Noen ganger kan en se det allerede i uke 1 mens det andre ganger ikke er helt tydelig i uke – og vi må vente noen dager til, sier Merete Arnøy. Hun er jordmor, har spesialutdanning i ultralyd og driver privatpraksisen Meretes Ultra. Hvis de ikke så så mye så kunne det bli innvendig. Kan man få vite kjønnet når man er i 13.


En del gynekologer ønsker imidlertid ikke å uttale seg om dette på tidlig ultralyd på grunn av stor feilmargin. Vi bestilte ultralyd på et tidspunkt i uke hvor begge hadde fri, slik at han kunne bli med. Min mann sier ultralyd gjorde graviditeten ble mer virkelig for ham som ikke følte den på kroppen.


I tillegg ville det være godt å være begge hvis det skulle vise seg å være noe galt på ultralyden.

Det er sannsynligvis utvendig i uke 13. D ultralyd for ansiktsbilder er best mellom uke 2 og 28. I uke 11- sjekker de om det er liv, om det er ett eller flere foster, hvor langt du er på vei – og forventet termin. Dersom du ønsker det, kan du også sjekke om fosteret har kromosomavvik, som f. Her undersøkes det samme som ved den norske rutineultralyd. Vi skal jo dit fordi det er tvillinger, men hadde jo vært gøy om de så kjønnene (om jeg blir enig med meg selv om jeg vil vite :-) ). Hva er fordelene ved å dra på en slik tidlig ultralyd ? Har i såfall den infoen dere har fått stemt med det dere kunne se på ordinær ul?


Vet at hvis man har et normalt svangerskap og det egentlig ikke er nødvendig så må man. Det foretas tidlig ultralyd fra svangerskapets uke ½- 6. Det utføres 2 3D og 4D (HD) Ultralyd også. Ultralyd kan avdekke et foster sitt kjønn først etter uker. Man trenger gode vinkler for å se det. Av og til er plasseringen til fostret vanskelig og det blir vanskelig å si noe om hva slags kjønn det vil bli, sier jordmor Milling.


Vi gjør helst ikke ultralydundersøkelser kun for å finne kjønn og vi oppfordrer de som er nysgjerrige på kjønn om å holde ut til de skal på ordinær ultralyd omkring uke 18. Før uke er det frisk først, som gjelder.

Sv: FEIL kjønn på ultralyd Tja, det er mulig legen tok feil denne gangen, i uke 16. Men helt sikkert vet vi jo ikke enda. De har hatt rett med de to andre, i uke 18. Ikke ofte jeg hører om noen som har fått oppgitt feil kjønn.


Fosteret er uker gammelt (14-2=uker). De ytre kjønnsorganene viser tydelige karakteristiske trekk og snart kan det være mulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Impulser fra hjernen stimulerer ansiktsmusklene og fosteret kan nå grimasere og i noen tifeller suge på tommelen. Fødte for uke siden og sliter nå med høyt. Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency).


Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. En ultralyd mellom uke – er det gunstigste tidspunktet for å undersøke utviklingen av fosteret. Downs syndrom (trisomi 21). Her kan man fremstille mye av anatomien, inkludert armer og ben.


Noen lurer på kjønn og vi kan se antydning til kjønnsorganer, men det er vanskelig å vurdere om det er gutt eller jente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg