torsdag 29. juni 2017

Lavt diastolisk blodtrykk

Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret. Blodtrykket angis med to tall atskilt av en skråstrek. Et annet eksempel er hvis du besvimer når du ser blo forklarer Sollien.


Det finnes flere ulike årsaker som kan føre til lavt blodtrykk.

Mange systemer i kroppen, som organer, hormoner og nerver regulerer blodtrykket. Nei, lavt blodtrykk (også kalt hypotensjon) er i utgangspunktet ikke farlig. Hvis du ellers har det bra, er det ikke usunt å ha for lavt blodtrykk. Lavt blodtrykk – er det farlig?


Et normalt blodtrykk for et ungt, voksent menneske vil være 1mmHg systolisk (når hjertet trekker seg sammen) og mmHg diastolisk (når hjertet hviler). Hos barn er blodtrykket lavere enn hos voksne og blodtrykket stiger normalt noe med alder. Høyt blodtrykk kalles gjerne hypertensjon, mens lavt blodtrykk kalles hypotensjon. Diastolisk blodtrykk er blodtrykket under hjertets hvilefase, diastolen.


Når hjertet pumper en porsjon blod ut i hovedpulsåren (aorta), vil trykket i denne, og i de andre store arteriene som grener seg av fra den, stige og nå en maksimal verdi, det systoliske blodtrykk.

Fjerningen også bremser ned cellerester, noe som resulterer i konstruksjonen av giftstoffer i kroppen og til slutt celledød. Trykket ditt er litt lavt. Der er heller ingen tallgrenser for hvor stor forskjell det skal være mellom diastolisk og systolisk trykk (under- og overtrykk), det har liten til ingen informasjonsverdi. Det at du tidvis er svimmel, kan ha med lavt blodtrykk å gjøre, og det kan ha med din uregelmessige hjerterytme å gjøre. Hvis blodtrykket blir for lavt oppstår symptomer som slapphet, svimmelhet og besvimelse.


Et vedvarende lavt blodtrykk gir i de fleste tilfeller ingen symptomer, det er en normaltilstand for mange. Det betyr at du kan ha en økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Da er det ofte tilstrekkelig å endre til et sunnere kosthold og aktivitetsnivå for å holde blodtrykket stabilt. Han forteller at lavt blodtrykk også kan forekomme ved graviditet, som bivirkning av enkelte legemidler eller ved akutt og kronisk sykdom.


Når du måler blodtrykket så vil to tall beregnes, disse to tallene er diastolisk blodtrykk og systolisk blodtrykk. Tallene er presentert som en topp figur og bunn figur, det øverste nummeret er systolisk blodtrykk og bunnen er diastolisk blodtrykk. Selv om lavt blodtryk i sig selv hverken er farligt eller skadeligt, kan blodtrykket dog blive så lavt , at det kan give generende symptomer, og det kan også være et tegn på andre sygdomme, som skal behandles.


Hos sunde og raske mennesker er lavt blodtryk uden andre symptomer normalt ikke noget at bekymre sig om og behøver som regel heller ikke at blive behandlet. Men lavt blodtryk kan være en indikation om et andet, dybere problem ved kroppen. Det arterielle blodtrykket svinger i takt med hjertets pumpevirksomhet. De siste årene har beskrivelsen av diastolisk fylling vært en del av komplette ekkokardiografiske undersøkelser. Etter hvert er undersøkelse av diastolisk funksjon blitt supplert med blant annet dopplerregistreringer fra lungevener, fargedoppler for å undersøke fylling av venstre ventrikkel og teknikker basert på vevsdoppler.


Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket reduseres når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling.

Hva er stillingsbetinget lavt blodtrykk ? Ortostatisk hypotensjon er et funn, en observasjon som legen gjør, og ikke en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg