mandag 26. juni 2017

Oppblåst øvre del av magen

Vurdering av ubehag i øvre del av magen. Funksjonell dyspepsi omtales av noen som magekatar, men det er en tilstand karakterisert ved tilbakevendende eller kroniske smerter og ubehag i øvre del av magen uten at man finner sykdomsforandringer i eller rundt fordøyelseskanalen. Ubehag i øvre del av magen er vanlig og forekommer i perioder hos 20-. De vanligste symptomene er smerter og ubehag i øvre del av magen.


Ubehaget kan arte seg som oppblåsthet, kvalme, brekninger og tidlig metthetsfølelse.

Litt uvel, oppblåst og tidvis plaget med mye buldring og promp? Dyspepsi er en betegnelse på ubehag eller smerter i øvre del av magen som kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Blir kvalmen kraftig fører dette nesten alltid til at du kaster opp, noe som gjerne bedrer kvalmen forbigående.


Smerter i øvre høyre del av magen kommer ofte fra lever og galleveier, smerter i midten øverst i magen ofte fra magesekken, smerter nedad på høyre side er typisk ved blindtarmbetennelse og smerter nedad på venstre side kan komme fra tarmen. Smerter i øvre høyre del av magen : Smerter høyt oppe til høyre side i magen kan komme fra lever og galleveier, Smerter i midten øverst i magen : Kan komme fra magesekken, men også fra nedre del av spiserøret og overgangen mellom spiserør og magesekk. Oftest galleveispatologi eller leversykdom.


Andre muligheter er pankreatitt, magesår, appendisitt med atypisk leie, appendisitt hos gravi subfrenisk abscess, nyrepatologi, kolontumor i høyre fleksur, hjerteinfarkt, lungebetennelse. Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen.

Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere. Da har du kanskje unødvendig mye luft i magen. Det er ikke uvanlig at mye luftproduksjon i tarmen gir pressfølelse i øvre del av magen , noe som kan gi kvalme og press opp mot halsen, har lege Alf Kristoffer Ødegaard tidligere skrevet på Lommelegen. Typisk har disse pasientene også en overfølsomhet i magen , forsinket tømming av magesekken, en del er plaget med angst og depresjon, og mange har en stressende livssituasjon.


Det er også mye som tyder på at hovednerven som går mellom hode og magen (N.Vagus) er i ubalanse hos disse pasientene. Stadig tilbakevendende diaré, fordøyelsesproblemer og en følelse av å være oppblåst i magen er eksempel på problemer som kan være forårsaket av mangel på matspaltingsenzymer. Tilskudd av enzymer er i så fall et enkelt tiltak for å bedre på dette. Magesekken blir irritert og får slimhinneskade som kan gi sur svie, brenning og ubehag i øvre deler av magen. Brekninger i forbindelse med bakrus og abstinens kan lage rifter i slimhinnen i overgangen mellom magesekk og spiserør som blør, og disse blødningen kan være alvorlige.


Matlysten er noe redusert. Føler meg litt oppblåst. Merker ikke store forandringer ved spising. Avføringen er normal så vidt jeg kan se, det samme er urinen.


Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv.


Dette er betennelse i blindtarmen, den vanligste årsaken til smerte i nedre del av høyre side av magen.

Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst kan forårsakes av at tarmen holder på å gå tett. Magesmerter kan oppstå dersom en svulst blokkerer tarmpassasjen slik at avføring og luft får problemer med å passere. Mage og tarm Oppblåst mage. Oppblåst mage er en vanlig plage som er temmelig ufarlig – men ganske pinlig og til tider smertefull.


Luftplager trenger ikke å være så vanskelig å få bukt med. Som regel krever det bare litt mer bevissthet rundt hvordan, og hva du spiser. Den som først er fisen var, den er fisens rette far, heter det! Luft i magen er noe vi alle har opplevd allerede fra vi var barn.


Det er helt naturlig selv om lukt og lyd kan gjøre at folk både rødmer og blir flaue. Noen ganger kan mengden av luft i magen til og med være synlig. Mange opplever å måtte ofte på do eller er veldig urolig og oppblåst i magen hvis man skal noe uvant eller stressende. Sett av tid til å slappe av mentalt, og hent deg inn etter stressende perioder. Dette forårsakes som ofte av at svulsten tar plass og trykker på nerver.


Tretthet er et generelt symptom ved kreft, men kan forklares med lav blodprosent på grunn av blødning fra svulsten. Magesår kan gi smerter, spesielt fra øvre del av magen mellom brystbenet og navlen. Smerten er gjerne brennende og verre på tom mage.


Du kan få såkalt spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du får i deg mat. Smertene er vanligvis sterke og lindres ikke av hvile eller nitroglyserin. Kvalme og brekninger er vanlig. Avføring opptil tre ganger i døgnet og hyppigere enn tre ganger ukentlig, regnes gjerne som det normale. Oppfatningene av hva som er normalt varierer imidlertid betydelig, sier Valeur.


Det finnes mange legemidler som kan påvirke magen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg