fredag 30. juni 2017

Manipulasjon bekken

Korrigeringene vil ikke vare om muskulaturen som stabiliserer ilium ikke adresseres. En sjelden gang, forekommer reelle IS-sublukseringer. Mange forbinder bekkenlåsning med bekkenplager relatert til graviditet (tidligere kalt bekkenløsning).


Her bruker naprapaten veldig spesifikke grep, som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig. Hensikten med manipulasjon er å normalisere funksjonen i rygg, bekken eller ekstremitetsledd hos en pasient.

Smerte anses å bare være av det man påvirker under en behandling. De resterende av behandlingen påvirker nervesystemet som i sin tur påvirker hormonsystemet, for at de skal fungere optimalt. Når skal jeg oppsøke hjelp ved bekkenplager? Det er derfor viktig å oppsøke hjelp for å få en grundig vurdering av plagene og riktig behandling. Låsningene omfatter leddkapselen, nervesystemet og den dype muskulaturen rundt leddet.


Alle ledd i kroppen kan låse seg. Funksjonen til leddet og muskulaturen endrer seg, og det kan oppstå smerte. Manipulasjon blir brukt på ledd med nedsatt bevegelighet, også kalt låsninger.

Skjevt eller stivt bekken kan føre til nedsatt bevegelighet i hofteleddene og visa versa. Derfor må begge områder vurderes nøye for å finne om den egentlige årsaken til plagene er bekkensmerter eller hoftesmerter. Er født med skjevt bekken og har vært plaget mye med bekken , hofte åog rygg hele livet (er 29).


Var hos fysio allerede da jeg var år, fikk da beskjed om at jeg hadde et veldig skjevt bekken og at dette gjorde alt skjevt (naturlig nok) i kroppen. Leddene på baksiden mellom korsbeinet og bekkenet kalles på fagspråket for Iliosacralleddene og er lokalisert der hvor “smilehullene” ligger. Bekkenløsning eller låsning? Forklaringmodeller dreier seg bl. Det foreligger lite dokumentasjon på forebygging og effektiv behandling av slike plager.


Vanlige tiltak er stabilitetstrening, ryggskole, ergonomiske rå trening i vann, akupunktur, manipulasjon og støttebelte. Ved mistanke om stabilt bekkenbrudd (lavenergitraume, indirekte øm ved kompresjon av bekkenring, smerter ved gange) eller avulsjonsbrudd (ung idrettsutøver, plutselige smerter i forbindelse med muskelaktivitet, distinkt palpasjonsøm) henvises pasienten til kirurgisk poliklinikk for røntgen av bekken og eventuelt hofte og videre behandling. Retningslinjene anbefalte manipulasjon og kiropraktorbehandling av gravide med bekkensmerter (4).


I USA er det foretatt en stor studie der gravide ble spurt hva slags behandling de brukte for sine smerter i rygg og bekken. Smertene kan være lokalt ved bekkenleddet, men kan og gi strålende smerter til sete, lyske og lår. Bevegeligheten i bekken og korsrygg reduseres pga smerten, og kan forverres ved brå bevegelser, løft og etter at man har vært i ro. Naprapaten benytter seg av manipulasjon - og mykdelsteknikker som behandling i og rundt bekkenleddet.


Dette kan redusere smerte, stivhet og andre symptomer.

Nedsatt bevegelighet i hofteleddene er ofte assosiert med betennelser i omkringliggende muskulatur og sener, og man blir ofte ikke kvitt plagene før betennelsen blir fjernet. Både bekken - og hofteledd behandles effektivt med muskulære teknikker og manipulasjon hos naprapaten. Det å benytte mobilisering som et alternativ til manipulasjon ved nedsatt bevegelighet i rygg, bekken eller ekstremitetsledd skiller naprapaten fra den andre store gruppen innom manuell medisin, kiropraktorene. Nakkesmerter som et resultat av statisk belastning, f. Nakken en den mest bevegelige delen av ryggraden og er avhengig av jevne pauser og god holdning når man blir sittende for lenge, for at den skal kunne fungere optimalt. Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet eller iliosacralleddet.


Leddene er ofte kilden til smerte i bekken , setet, lyske , lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen. Disse to leddene beveger seg ikke mye, men er likevel svært viktige fordi de påvirker mye av musklenes atferd gjennom nervesystemet. For å kunne diagnostisere ryggproblemer er det viktig med en svært grundig undersøkelse av en veterinær. Denne bør omfatte en undersøkelse av hesten i ro med manipulasjon av hals, rygg og bekken samt undersøkelse av ben og høver. Er halebenet derimot ute av posisjon, kan det rettes opp ved mobilisering eller manipulering.


Mobilisering utføres ved å påføre den ene delen av leddet små, eksakte, gjentatte bevegelser for å normalisere funksjonene, mens vi ved manipulasjon benytter ett raskt og eksakt teknisk grep.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg