onsdag 21. juni 2017

Akutt kvalme og oppkast

Hos nyfødte eller noen uker gamle spedbarn forekommer ikke gallefarget oppkast normalt og tyder på intestinal obstruksjon. Se også kvalme og oppkast hos barn. Kvalme , oppkast og diaré. Akutt diaré skyldes som regel at du har fått i deg bakterier eller virus som magen reagerer på.


Her finner du stoppende midler som kan lindre plagene.

Husk allltid å lese pakningsvedlegg før bruk av reseptfrie legemidler for riktig bruk og dosering. I denne artikkelen ser vi på noen av årsakene til oppkast hos barn, både vanlige og mer sjeldne - de mulige årsakene er mange, og denne listen er ikke uttømmende. Mage- og tarminfeksjon forårsaket av bakterier eller virus eller parasitter. Mest kjent er kvalme ved smittsomme mage-tarmkatarrer (omgangssyke), forgiftninger (alkohol, nikotin), reisesyke og graviditet. Med kvalme menes ren kvalme , eller kvalme kombinert med oppkast og brekninger.


Lindrende (palliativ) behandling brukes som et begrep for behandling som gis til personer med uhelbredelig sykdom, og hvor det også er kort forventet leveti ofte definert som mindre enn til måneder. Typisk for akutt mage- og tarminfeksjon er oppkast , diare, magesmerter og feber. Nøyaktig hvilken bakterie, virus eller parasitt som er årsaken til omgangssyken, påvises sjelden.

Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast , andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon. Det er også forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden). Mange pasienter som gjennomgår cellegift erfarer kvalme og oppkast (2).


Symptomene kan være alvorlige og svekke pasientens livskvalitet (3). Mange opplever følelsesmessig utmattelse (4), og økte kreftrelaterte symptomer slik som kakeksi, slapphet og generell svakhet (6). Postoperativ kvalme og oppkast (PONV) er vanlige plager etter generell, regional eller lokal anestesi (7). Kreftbehandling kan i varierende grad gi kvalme , brekninger og oppkast.


Det kan imidlertid være flere årsaker til at kvalme oppstår, selv om det som oftest forbindes med cellegiftbehandling. Det viktig at legen din vurderer tilstanden ut fra mulige årsaker slik at riktige tiltak settes inn. Synes også det er litt sleipt. Tre dager senere fikk hun på ny akutt innsettende hodepine, beskrevet som ”pistolskudd i hodet”. Hun falt om og hadde et kortvarig generalisert krampeanfall.


Ved innkomst i sykehus var hun desorientert med amnesi for hele dagen. Hodepinen var moderat, lokalisert til hele hodet, og ledsaget av kvalme og brekninger. Gastroparese gir objektivt forsinket ventrikkeltømming uten at mekanisk årsak kan påvises.

Oppkast skjer ofte som en ufrivillig refleks, men denne refleksen kan dempes eller fremskyndes med vilje. Bruk av kjemoterapi hos kreftpasienter fører ofte til at pasientene får bivirkninger som kvalme , brekninger og oppkast. Det skilles mellom akutt kvalme som oppstår de første timene etter oppstart med kjemoterapi-behandlingen, og forsinket kvalme som oppstår senere enn timer etter oppstart med behandlingen.


Andre faktorer som kan forverre eller forlenge tilstedeværelse av kvalme og oppkast er smerter, angst, elektrolyttforstyrrelser, obstipasjon, dyspepsi og ulcusutvikling. Man pleier derfor å snakke om tre ulike typer: akutt kvalme , senkvalme og forventningskvalme. De ulike typene har til dels ulike årsaker, men er også knyttet til hverandre.


Oppkast og kvalme som kommer rett etter behandlingen (bare et par timer etter avsluttet behandling) er akutt kvalme. Vi gjør oppmerksom på at både hodepine og kvalme er relativt vanlige symptomer – og at de kan rangere fra milde til betydelige i forhold til intensitet. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage-tarm-kanalen.


Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege. Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. Om man sliter med emetofobi, frykt for kvalme og oppkast , så er det viktig at man oppsøker hjelp. Noen eksponerer seg for sin frykt både i stor og liten gra men det er alltid greit å ha noen å snakke med som kan hjelpe deg på veien og komme med tips og råd. Jeg selv har fått oppgaver som å bare vaske hendene en gang før jeg spiser.


For meg henger nemlig magesmerter, kvalme , og følelsen av å besvime sammen – og som regel ender det med spurt mot doen og skikkelig diaré. Fordi jeg selv har vært, og er, mye kvalm vet jeg at gode råd er dyre når man føler seg grønn i ansiktet, så her får dere mine beste tips.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg