fredag 22. november 2019

Verkebyll på brystet

Furunkler forekommer hyppigst i ansiktet, på halsen, på armene, på fingrene og på rumpeballene. En karbunkel er en stor, dyp og smertefull infeksjon i huden. Du kan få feber og nedsatt allmenntilstand. En abscess ( verkebyll ) er en rø varm og smertefull kul.


En brystbyll vil du ofte kjenne som en øm kul inne i brystet , og du kan ha et hovent, rødt område på brystet. Brystet kan være spent og eventuelt glinsende, og huden kan skalle litt av. Men du kan også ha en brystbyll uten slike symptomer, dersom den ligger dypt i brystet. De fleste tilfellene har ingen symptomer og oppdages ved mammografi. Følgende symptomer kan være forårsaket av brystkreft: kul i brystet kul i armhule sår på huden over brystet inndragninger av hud eller brystvorte brystvorte som peker i en annen retning hudmisfarginger der underliggende verkebyll ikke er mest sannsynlig diagnose eksemliknende forandringer på eller rundt brystvorten.


For noen dager siden fikk jeg en kul (kviselignende byll) på ene siden av brystet. Jeg har i lengere tid (ca mnd.) slitt med noen veskefylte byller på brystet. De er lokalisert midt på brystet , der det er hårvekst. Hva kan dette være?


Kan det være kreft? Bør jeg oppsøke lege? For snart to uker siden fikk lille prinsesse en verkebyll på brystet. Hun var ikke så ivrig på å gå til lege, men måtte tilslutt bite i det.


Du får da penicillintabletter som tar knekken på bakteriene, og som barnet tåler. Ved utvikling av en verkebyll i brystet utføres det en kirurgisk drenasje av pusset. Dette skjer som regel ved en operasjon der du vil få narkose. En verkebyll eller en abscess er en avgrenset oppsamling av puss.


Hvite blodceller (leukocytter) kommer til og samler seg i det infiserte området. De filtrerer og kontrollerer lymfen fra armer, rygg og bryst. Kjenner man en forstørret lymfeknute under armen til en kvinne og lymfeknuten er stor, uøm og ikke lar seg bevege på underlaget så må man undersøke brystet for kuler for å være sikker på at det ikke har spredt seg kreftceller via lymfen fra en ondartet svulst i brystet hennes. Kuler som oppstår etter støt eller slag mot brystet. Harde støt mot brystet kan føre til at det brytes ned fettvev (fettnekrose på fagspråket) og gir en kul.


Den kjennes som en fast, øm uregelmessighet i overflaten. Dersom den oppstår etter et slag som forklarer skaden, kan du trygt se den an og det vil gå over av seg selv. Etterpå, da han hadde lagt på røret, kjente han hvordan samtalen ble sittende som en verkebyll i brystet på ham. Størrelsen og konturen på brystet endrer seg. Noen kvinner har bryster som ser ulike ut, og som har gjort det i mange år.


Merker du derimot at det ene brystet begynner å se annerledes ut enn det andre, og at dette har skjedd i voksen alder, kan det være et tegn på brystkreft. Reager hvis det ene brystet plutselig begynner å skifte form. Ja, jeg har flere ganger hatt verkebyll på underlivet i huden der, men aldri vært plaget med dette på noen andre steder på kroppen. Nå den senere tid så har jeg hatt en slags fast plass på puppen som ofte blir betent, og nå er den det igjen.


Kul i brystet er ikke det eneste symptomet på brystkreft. Rundt én av seks kvinner som blir diagnostisert med brystkreft, går til legen med andre symptomer enn kul i brystet , viser ny britisk studie. Disse kvinnene venter lenger med å oppsøke lege. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.


Symptomer og tegn som kan tyde på brystkreft. Det er en lang rekke ulike årsaker. Brystkreft i tidligste fase kan man verken se eller merke.


Som regel oppdages brystkreften før den rekker å gi noen symptomer eller plager, enten ved at den oppdages gjennom en rutineundersøkelse eller fordi du ved en tilfeldighet har kjent en klump i brystet. Brystsmerter betegner smerter som oppleves å komme fra brystet , og som har sitt opphav i brysthulen eller omkringliggende organer. Akutt oppståtte sterke smerter i brystet kan være tegn på alvorlig sykdom og bør føre til at man kontakter lege umiddelbart.


Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten, kan godt skyldes ufarlige tilstander, som for eksempel bruk av enkelte medikamenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg