mandag 25. november 2019

Koke poteter på forhånd

Koke - og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. I denne filmen viser Bent Stiansen deg hvordan koke poteter. Visste du at det lønner seg å koke potetene med skall, for å unngå at de koker i stykker?


Se filmen, for flere smarte tips. Du kan også skrelle potetene.

Skal du ha gjester er skrelte poteter mest vanlig. Unntaket er mandelpoteter og ringerikspoteter som fortrinnsvis kokes med skallet på. Kok opp vann i en passe stor kjele og legg potetene i det kokende vannet.


Koketiden varierer med størrelsen på potetene og de ulike potetsortene. Poteten er perfekt grilltilbehør, og kan fint tilberedes på grillen. Legg halvkokte poteter i tykk aluminiumsfolie sammen med olje og friske urter og lag så flate pakker som mulig.


Stek pakkene ti minutter på hver side, og når du åpner dem finner du nydelige, rykende varme poteter med fin farge og ekstra god smak. Når du skal koke poteter som har lett for å koke i stykker, som pimpernell og mandelpotet, er trikset å ikke koke potetene helt ferdige.

Når de er knapt møre, slå av vannet, ta kjelen av platen og legg et håndkle på toppen under lokket og la potetene etterkoke i dampen. Dobbelbakte poteter - ett helt måltid i en potet ! Kan lages på forhånd og fryses. For denne og andre gode middagsoppskrifter besøk bloggen Mat på Bordet. En hel potet koker jo vanligvis på min.


Når man derimot setter en ildfast form med kalde poteter og kald væske i ovnen, tar det først lang til før det hele varmes opp til kokepunktet, så skal potetskivene blir gjennomkokt, og så skal toppen bli gyllen. Derfor trenger de time i ovnen. Med koke -i-kjele-metoden deles den timen i tre: 1. Lag alt klart på forhånd. Røsti lages ved å raspe poteter , noen liker å koke potetene først, men vi synes ikke det er nødvendig.


Potetraspet blandes med krydder og smeltet smør, og gjerne litt ekstra snadder som løk, hvitløk og urter. Så stekes små lapper i panna. Og jeg har alltid endt opp med noe som ligner litt for mye på papp.


Ikke at det var uspiselig, for all del. Det skal nemlig temmelig mye til for at en potet blir uspiselig, tenker jeg. Hvis du ikke har kokte poteter , må du koke disse på forhånd.


La sausen koke opp.

Potetene skrelles og skjæres i terninger eller båter som tilsettes i sausen. Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker. Poteter i dyne: Kok opp poteter , la de koke i ti min. Hel av vannet og sett de tilbake på plata og damp godt.


Legg over kjøkkenhåndkle over potetene, sett på lokk, og pakk godt inn i dyne og eller ullpledd. Ikke ta av lokket igjen før du skal spise! Alle sier at man skal koke poteter med skallet på , for ellers mister man så mange nyttige stoffer.


Er dette fakta eller bare noe man sier fordi andre har sagt det? Har det blitt gjort tester for å se om det har noe praktisk nytte av å koke med skallet på ? Håper da noen her på forumet sitter. Lapskaus kan du lage kvelden før og varme opp. Fiskegrateng kan du lage kvelden før og varme opp igjen.


Hvis du vil ha potetene i foliepakken bør de kokes på forhånd eller kuttes i veldig tynne skiver for å bli ferdige. Skrell og kutt alt av grønnsaker. Vær obs på hvor stort du kutter.


Her har dere en oversikt over de mest vanlige måter å tilberede poteter på. Dette er noe som flere har etterspurt og jeg viser her en del basic oppskrifter på potettilbehør. Asisiatisk ris kjøpt på asiatisk butikk er ferdig på ca min og er veldig go bedre enn hurtigris. Skal vi ha noe med poteter så er det guttungens jobb å koke , han er hjemme før meg.


I dag blir det middag i kantina på høyskolen, det blir det noen dager når det står på som verst. Ingen av dem sprakk, og de var gode på smak, bortsett fra at de var veldig salte ytterst. De smakte veldig likt bakte poteter , og jeg kjente ingen forskjell på de tre potetene.


Jeg er ganske sikker på at det er saltet som gjør at de tåler den lange koketida. En særlig energisparende måte å koke poteter på er det dog ikke. Nettopp derfor er det så frustrerende å kunne så lite om poteter.


Og ja, jeg har bakt en anselig menge poteter , men aldri helt klart å få balansen jeg vil ha: gyllen og skikkelig sprø på utsiden, myke, men ikke tørre på innsiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg