fredag 25. januar 2019

Matportalen amming

Vi vet ikke sikkert hvor grensen går for skadelig påvirkning av barnet. Du bør derfor være forsiktig med alkohol når du ammer. Hvis du drikker alkohol, kan du amme før du drikker. Ved å vente en tid før neste amming , vil mengden alkohol i blodet, og derved i morsmelken, reduseres. Et glass vin vil for eksempel gi en promille på 3–4.


Du er her: Matportalen. Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter. Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO, Havforskningsinstituttet, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Statens strålevern. Matportalen gir en god oversikt over matvarer med særlig høyt innhold av miljøgifter (se rådene til ammende). Denne oversikten oppdateres kontinuerlig.


Her finner man råd som at ammende ikke bør spise fiskelever, en rekke ferskvannsfisk (gjedde, abbor, ørret og røye), brun krabbemat og måsegg, og at de bør unngå CLA-preparater og ellers være forsiktig med viltkjøtt og koffein. Mat du bør unngå under amming Maten du ikke bør spise når du ammer Ifølge eksperter er det helt individuelt hva babyer tåler. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres til fast føde ved 4-måneders alder. Kan det jeg spiser eller drikker gi magevondt hos barnet?


Mange får høre at de ikke må spise for eksempel kål, løk, jordbær, reker eller drikke brus mens de ammer. Men forskning har ikke vist noen sammenheng mellom disse matvarene og luft i magen hos barnet. Jod Gravide Amming Dersom du ammer, er gravid eller planlegger å bli gravid må du passe ekstra nøye på at du får i deg nok jod. Mange gravide og ammende i Norge vet lite om viktigheten av jod og får dessverre ikke i seg nok. Vi gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis du og barnet ditt trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år. Her kan du lese mer om amming og morsmelkerstatning.


Nettstedet matportalen. Kilde: Matportalen. LES OGSÅ: Advarer mot privat melkedeling Annen mat og drikke ammende bør unngå. Måseegg (miljøgifter) (1) Mat med radioaktiv forurensning. I svangerskapet var begrensningene på hva du burde holde deg unna enda større enn i ammeperioden.


Les mer i matportalen om dette. Det er fordi noen smittestoffer i maten vil kunne gå over i blodet ditt og videre til barnet direkte via morkaken. Det er svært lite sannsynlig at disse går over i morsmelken og smitter barnet gjennom amming.


Man skal holde seg unna visse typer fisk og skalldyr, som bl. Reker er vel en avkreftet myte om at det er allergiutløsende, har ikke sett scampi på fy-lista til matportalen heller. Hvor lenge miljøgiftene er i blodet vet jeg ikke. Amming er mer enn mat for barnet, det er trøst, kos og virker avslappende. Jeg skal slutte å amme.


Hvordan får jeg ned melkeproduksjonen? Dette kommer an på alderen til barnet og hvor stor melkeproduksjon du har. Graviditet og amming er krevende prosesser ernæringsmessig. Et lite barn skal vokse og utvikle seg, ene og alene ved hjelp av de næringsstoffene moren tilfører fra sine egne kroppslagre eller får i seg gjennom kosten.


Da blir det ekstra viktig at hun spiser mat som er sunn og næringsrik, og i tillegg tar tilskudd av enkelte næringsstoffer. Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres. Delvis amming er bra for barn og mor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg