mandag 21. januar 2019

Lungebetennelse hvor lenge syk

Hvis man plutselig blir syk og får høy feber, hoste, smerter i brystet og har nedsatt allmenntilstand bør man kontakte lege. Det er oftest bakterier som forårsaker lungebetennelse. Hos små barn og voksne over år er det oftest pneumokokkbakterier som står bak.


Det er fremfor alt små barn som er smittekilden. Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv.

Hvor raskt du blir frisk, avhenger av alder og hvor god helse du har i utgangspunktet. Hvor lenge er det vanlig å være syk etter lungebetennelse ? Jeg var ferdig med antibiotikakuren 23. Jeg blir fortere sliten og har mye snørr i nesa som sikkert har en sammenheng med mye slim i generelt i luf. Og, jeg jobber i barnehage, er det vanlig å gå tilbake på jobb med slik pust? Og så lenge det bare er pusten, så skulle vel det kanskje ikke være noe problem?


Vært syk uke (voksen).

Var hos lege etter uke med kraftig hodepine, feber, slapp, tett i bihuler og surkling i lungene og fikk påvist lungebetennelse , crp 80. Fikk antibiotika (13-dagers kur) og har gått på det en uke. Hodepine forsvunnet, ikke tett i bihulene og litt lettere å puste, men. Lungebetennelse med virus smitter ved at en som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg. Mykoplasma- lungebetennelse skyldes en spesiell bakterie, Mycoplasma pneumoniae, og forekommer i mindre epidemier ca.


Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten. Ingen grunn til at du ikke skal ha besøk eller være oppe, så lenge du føler deg ok. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk , vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid.


Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Blodprøven CRP (C-reaktivt protein) er nyttig, særlig hvis du ikke har vært syk lenge. CRP stiger ved mange akutte, bakterielle infeksjoner, slik som ved lungebetennelse. Røntgenundersøkelse av lungene er vanligvis unødvendig, men kan bli aktuelt ved tvil om diagnosen, hvis lungebetennelsen varer lenge , ikke går tilbake etter behandling, eller kommer tilbake etter kort tid.


Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester.


Som oftest er den overstått etter 3-dager, men man er ofte trøtt og slapp i 2-uker etterpå.

Hvis sykdommen varer i mer enn en uke eller symptomene er svært kraftige, bør du kontakte legen. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Jeg har vært syk siden mai, hatt penicilinkurer (egentlig da den ene ble forlenget) , og er igang igjen med mycoplastmaen nå.


Men nå nekter jeg å ta flere kurer for jeg er høygravid og mener det er nok penicilin for lillemor i magen. I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Antistoffnivået i kroppen mot pneumokokker reduseres over tid.


Ti år etter vaksinasjon er antistoffnivået redusert til omtrent samme nivå som før vaksinasjon. Dersom ny vaksine gis etter kort ti f. Spørsmål om hvordan man kan unngå å smitte andre, hvor lenge man er smittefarlig og hvor lenge man bør være borte fra arbeid eller barnehage. Hvor lang tid går det fra jeg er smittet til jeg blir syk ? Tiden fra opptak av viruset i kroppen til sykdommen bryter ut er vanligvis to dager, men kan variere fra én til tre dager. Det var jeg som skrev en tråd i går der jeg lurte på om jeg hadde lungebetennelse. Var hos legen i dag og det viste seg at jeg hadde det, og jeg ble også testet for mykoplasma.


Har hanglet i to uker, så jeg følte meg ikke så syk som jeg trodde man ble med lungebetennelse. Hosten gir seg som oftest etter sju til ti dager, men den kan vare lenger. Forskning viser at mange hoster i tre uker eller mer. Enkelte tilstander kan bli verre av bronkitt.


Har du feber i tillegg bør du kontakte lege. Det gjelder for eksempel astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) eller hjertesykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg