fredag 18. januar 2019

Eggedosis med konjakk

Eggedosis med konjakk

Server eggedosis gjerne med bær og revet sjokolade. En liten skvett konjakk eller hetvin løfter eggedosisen til nye høyder og gir en god voksensmak. Fyll i glasset og server med skje. Bland gjerne med hakket frukt eller bær. Tips for barn: Et lite dryss med hakket sjokolade eller sjokoladepulver over.


Eggedosis med konjakk

Jeg synes det er kult å servere eggedosis i glass med stett! Dette fordi det danner seg bunnfall i eggedosisen etter at den har stått en stund. Eggedosisen skal ha samme tykke, luftige konsistens gjennom hele glasset.


Det er godt med noen friske bær i eggedosisen. Sikt sammen de tørre ingrediensene. Vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen. Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i min.


Avkjøl kaken helt i formen. Ta den ut av formen og fjern bakepapiret. Nasjonaldagen handler først og fremst om tradisjoner, og i Trysil er få tradisjoner sterkere enn 17. Sanaker på familieeiendommen Lia i Innbygda.


Pisk kremfløten til luftig krem. Stortingsmann Tønsager fikk Wergeland på beina, lånte ham klær og ga ham et stort glass eggedosis med konjakk. Det kan ha dreid seg om flere glass. En frisk variant av eggedosis , her med lime. Bytt gjerne ut Farris med søtvin, champagne eller konjakk for litt mer spiss på desserten.


Visp fløten til krem og visp eggedosis av egg og sukker i en annen bolle. Vend blandingene sammen med konjakk og raspet sitronskall. Tilsett vekselvis smult, romtemperert smør og mel med krydder. Har du ikke brukt smult stående fra tidligere julebaking, kan du erstatte det med romtemperert smør. Hjemmelaget eggelikør til jul, er tradisjon i mange hjem.


Etter at jeg fikk en oppskrift på dette av en venninne for ca år siden, har eggelikør også vært en tradisjon her i huset. Denne oppskriften har jeg endret på i løpet av disse årene, og nå ser den slik ut. Eggnog er en slags eggedosis med krem, som gjerne blandes med alkohol når den serveres til voksne. Tips for voksne: ss konjakk i eggedosisen gir en rund og fin smak. Litt nypresset sitron- eller appelsinsaft gjør eggedosisen syrlig og frisk og revet skall av sitrusfruktene er fint som pynt.


Visp egg og sukker til lett og luftig eggedosis. Der er veldig viktig at du skjærer opp kakene mens de er helt varme. Kle en brødform med aluminiumsfolie. Knus kaffebønnene med en morter.


Ha dem i en kjele med vann. Ha i sjokolade, konjakk og appelsinmarmelade og delfiafett. La det smelte under omrøring til en jevn masse. Hell i sjokolademassen. Legg ett lag med Per-kjeks.


Eggedosis med konjakk

Smulten bør ha vært brukt til å koke smultringer i. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Smelt dem i kokende varmt vann og hell det i ostekremen under omrøring. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen.


Sett kaldt i minutter. Kaken blir aller best med syrlig og aromatiske norske epler. I oppskriften står det epler, men det kan varieres litt i forhold til størrelsen på eplene. Det viktigste er at det er masse epler, tett i tett. Rom kan utelates, eller byttes ut med konjakk , brandy eller calvados.


Til tross for navnet Fattigmann er dette svært eksklusive julekaker med både egg, kremfløte - og til og med en dæsj konjakk. For mange blir det ikke jul uten at fattigmann er i hus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg