fredag 1. april 2016

Hoster gule klumper

Først når hosten blir mer vedvarende og trekker ut i uker eller måneder, oppfatter vi den som sykelig. Ved infeksjoner i luftveiene er det vanlig at du hoster i noen uker. Røykere har ofte en mer eller mindre permanent hoste som følge av vedvarende irritasjonstilstand i luftveiene (kronisk bronkitt), men også ikke-røykere kan ha kronisk. Jeg tror aldri at jeg har hatt skikkelig halsbetennelse før, men det må være det jeg har fått nå. Listen over symptomer er lang, og nå har hosten gått fra å være tørrhoste til å være produktiv hoste.


Innimellom hoster jeg opp gule slimklumper. Er det normalt ved halsbetennelse? Har du slitt med dårlig ånde og funnet en eller flere gulhvite små klumper bak i munnen som stinker helt forferdelig når du knuser dem mellom fingrene?


Dette er mest sannsynlig mandelsteiner, eller detrituspropper som heter på fagspråket. Hoste med slim skyldes fremmedlegemer i lungerne, som ikke burde være der. Hoste har som hensikt å rense luftveiene. Man skiller mellom produktiv hoste , som betyr at man hoster opp noe, og tørrhoste eller. Jeg har også opplevd at det danner seg små gule klumper som av og til løsner når jeg hoster.


Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster , kan det hende du har fått en lungebetennelse. De gule klumpene lukter dårlig ånde, og i noen tilfeller bør de fjernes, sier øre-nese-hals-ekspert. Dårlig ånde kan skyldes noen løse, illeluktende klumper bak i mandlene dine. Dette har ikke gått så utover treningen, men har merket jeg må hoste av og til når jeg trener også, men kondisen er fin fordet om, og jeg merker ikke noe til luftveiene. Hosten er tørr og hoster lenge mellom hver etappe.


Det modsatte af hoste med slim er tør hoste. Slimet, som hostes op (når man har hoste med slim), kommer fra lungerne. Dette er et tegn på, at der befinder sig noget i lungerne, der ikke burde være der. Dersom du har høy feber og hoste i mer enn døgn. Hoste og sårhet i brystet er kjennetegn på denne sykdommen.


Man har gjerne tørrhoste uten at det kommer noe opp når man hoster , sier hun. Som oftest skyldes bronkitt et virus. Definisjonsmessig har man akutt bronkitt dersom man hoster mer enn fem dager som beskrevet over, sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennsmedisin. Grunden til at de små undseelige klumper er centrum for flere debattråde rundt omkring i cyberspace skyldes formentlig, at de kan være noget så ildelugtende og årsag til svært dårlig ånde.


Men desværre er der ikke meget, du selv kan gøre for at forhindre dem i at dukke op – Man kan ikke selv gøre noget for at forhindre dem i at komme. Jeg har et par ganger i året en karakteristisk luftveisinfeksjon som gjør at jeg får hovne mandler, blir veldig tett i bryst og svelg. Om morgenen når jeg våkner er jeg svært tett og hes, og jeg klarer som regel å hoste opp mindre delikat, brungrønt hardt (seigt) slim, klumper fra halsen. Jeg er ei jente på år som de siste dagene har fått tiltakende smerter i ryggen og i brystkassen. Det stikker på både inn og utpust.


Har hatt feber hver kveld i nesten uker. Har dessuten begynt å hoste opp noen grønne, harde klumper flere ganger om dagen. Det er ikke vondt å svelge, men jeg e. Er virkelig fortvilet nå.


Mannen min sitter her i sofaen, hoster og harker opp hvite klumper. Har hørt at det er et symptom på kreft i skjoldbruskkjertelen. Alt mellom mm til cm.


Klumpene ligger utover gulvet og lukter død og fordervelse. Disse klumpene varierer i strl. Hosten med grønt opphost og den betydelige sykdomsfølelsen, feberen og den tunge og kanskje hurtige pusten skiller lungebetennelsen fra forkjølelsen. Man pleier ikke å være så dårlig ved en forkjølelse. Feberen er dessuten lavere og hosten mindre plagsom.


Man behøver ikke å ha hoste i det hele tatt ved forkjølelse. Langvarig hoste i mere end uger kan være tegn på bronkitis eller astma. Den hyppigste årsag til hoste er forkølelse, men også bronkitis, lungebetændelse og astma kan give hoste.


Alvorligere lungesygdomme kan også give hoste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg