torsdag 7. april 2016

Bake brød i gryte

Godt nybakt brød eller rundstykker dufter himmelsk! Variasjon i det daglige brødet gir god matlyst! La deg inspirere her. Topp med gule og sorte sesamfrø. Se oppskriften her.


Deilig rett på 1-2-3!

Ekstra godt med rosiner. Eltefritt og enkelt. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Verdens beste brød bør stekes i en støpejernsgryte, slik at brødet blir så saftig som mulig og får en deilig, sprø skorpe.


Brødoppskriften er dessuten eltefri og svært enkel å få til. Grytebrø eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk som krever litt planlegging, men allikevel minimal innsats. Belønningen er et luftig og saftig brød , med en perfekt sprø skorpe.


Oppskriften gir brød.

Grovt grytebrød er et luftig og sunt eltefritt brød med hvete- og byggmel. Det har sprø og god skorpe fordi det er stekt i jerngryte med lokk. Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.


Det er nesten ingenting som slår rykende ferskt, hjemmebakt brød til frokost! Lager du et eltefritt brød er det ikke store innsatsen du må legge i selv. Er du sikker på at ikke du skal varme opp potta først og så sette i brødet? Denne oppskriften gir ett brød. De fleste eltefrie brød skal legges i en oppvarmet gryte eller plate.


Gjerne på 2grader og deretter senkes til 2grader. Fordelen med å bake brød i en støpejernsgryte er delvis dampeffekten, og delvis materialets evne til å oppnå svært høye temperaturer. Ovnen skal varmes til 2grader. Brødet skal steks i en gryte (eller romertopf) som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.


I motsetning til vanlige brød lages eltefrie brød med kaldt vann fra springen, noe som i praksis eliminerer faren for å drepe gjæren med for sterk varme vannet, som nok er den vanligste grunnen til at man mislykkes med gjærbakst. Problemet har heldigvis en enkel løsning, og det er størrelsen på gryta. Endelig igang med å bake brød i støpejernsgryten.


Hver gang henger deigen igjen på bakepapiret. Dete igjen bidar til at overflaten ikke blir like fin som om den hadde veltet fint ned i gryten.

Det kan være uvant å legge inn så mye tid til heving, men etter hvert får du en rutine på det. Jeg har tatt mel på bakepapiret før etterhevingen. Sett for eksempel deigen rett før leggetid så du kan bake ut brødet når du kommer hjem fra jobb. Eller beregne tiden slik at du kan bake ut brødet om morgenen og kan nyte ferskt brød til helgefrokosten.


Det gjør at du kun trenger mel, gjær, salt og vann for å bake et brød som smaker uendelig mye mer enn bakverk med dobbelt så mange ingredienser. Hvorfor steke brødet i gryte ? Det du trenger mest av når du skal bake eltefritt grytebrød er altså ti i tillegg til en jerngryte med lokk som tåler minst 2grader. Del deigen i 2-emner og form til brød. Legg brødene i smurte former eller i bakepapirkledt langpanne med litt bakepapir mellom hvert brød.


Deigen kan også formes til runde brød og legges i godt melete kurver. Dekk brødene med et kjøkkenklede og la etterheve ca. Duftende, nybakt brød før eller til måltidet - det være seg til suppe, salat, ost eller kanskje bare til et godt glass vin, er noe av det beste som finnes. Og så elsker jo vi nordmenn brød til frokost!


Bak brødet selv, det er enklere en du tror. Sett en ildfast gryte med lokk i en kald ovn og skru ovnen på 2grader. Ha godt med mel på kjøkkenbenken, legg deigen over melet og brett inn kantene. Sett på lokket og plasser den tilbake i ovnen.


Når ovnen er varm tar du gryten ut, strør litt mel i bunn og legger i deigen. Men firkantet brød er mer populært her hjemme som matpakke brød , og det er det det går mest av. Til dette grytebrødet skal du bruke en tung jerngryte på cirka liter som skal tåle å settes i ovnen.


Du kan også lage brødet i en rund form som er kledd med bakepapir og bruke shy;aluminiumsfolie som lokk. Etter å ha kjøpt ett økologisk brød til kr, bestemte jeg meg også for å bake brød selv. Fant heldigvis denne oppskriften, ble kjempefornøyd med mine første bakeresultat og presterte å imponere samboeren min med det samme. Det er bare sløsing av arbeidskraft og ti skal du først bake et brød så baker du med kg mel.


Dette er også helt unødvendig, skaper bare masse søl og krever ekstra. Brød i langpanne betyr å bake fire grovbrød samtidig. Putt langpannebrødene av grov rug og hvete i frysen, så får du alltid fersk brød til hverdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg