torsdag 21. april 2016

Skikk og bruk brudgommens tale

Taler og sanger i bryllup Taler i en bryllupsfest er påkrevd og de kan foregå etter alle kunstens regler. Velkomsttale fra vertskapet og toastmaster, og takk for maten- tale , er obligator. Tredje taler er brudens forlover, som taler for bruden.


Fjerde taler er brudgommens forlover, som taler for brudgommen. Femte taler er brudgommens far, eller mor. Vedkommende taler til brudgommen, slik brudens far talte til bruden.

Brudgommens mor og far kan tale sammen eller hver for seg. Det kan imidlertid i våre dager være naturlig at. Deretter er ordet fritt, og de som ønsker det kan. Det er ofte brudgommens far eller andre familiemedlemmer som holder denne. Det takkes for maten og utbringes en skål for vertskapet (som som oftest er brudeparet).


Etter ham (eller henne) kommer brudgommens far eller mor, og deretter er rekkefølgen vilkårlig. En tale fra brudgommen inneholder en takk til svigerfamilie for bruden og gjerne noen gode ord til din nye kone. Takk for bruden Etter gammel skikk skal brudgommen takke for bruden i talen sin.


Og så er det brudgommens tur.

Han takker brudens foreldre for deres datter, og erklærer sin uforbeholdne kjærlighet til henne. Hvorpå alle tørker tårene, selvsagt. Forventningene til brudgommens tale er ikke bare høye hos bruden, men hos hele den kvinnelige delen av selskapet. Når man skal tale , tørker man seg om munnen, slår lett på glasset med eggen av kniven, reiser seg og tar plass bak stolen, ifølge tradisjonsrike Skikk og bruk.


Men så er det ordene du. Med litt kunnskap om god skikk og bruk kan dere manøvrere dere elegant gjennom dagen. Det finnes to typer flaggingsregler: private og offentlige. De private flaggingsreglene er egentlig ikke regler, men bygger snarere på god skikk og bruk.


God skikk og bruk tilsier at forloverne er nære venner av bruden og brudgommen, men dette er intet krav. En mann kan godt ha en kvinne som forlover, og en kvinne kan godt ha en mann. Forloverne fungerer som brudens og brudgommens kammertjenere i forkant av bryllupet og på bryllupsdagen. Skikk og bruk for bryllup Vi ønsker vel alle at det skal tales både lenge og vel om vårt praktfulle og uforglemmelige bryllup!


Bruk av bunad blir stadig mer populært og kan godt brukes selv om bruden bruker brudekjole. Waldemar Brøgger: Skikk og Bruk J. Tradisjonelt sett er det brudens far (evt. brudens mor dersom faren ikke er tilstede), brudgommen, brudens forlover og brudgommens forlover, og brudgommens far eller mor som må holde tale i et bryllup. I følge skikk og bruk skal brudens familie sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen.


Denne talen regnes ikke som noen hovedtale, og dermed bør den være kortere enn talen fra brudens foreldre. I denne talen tas gjerne et tilbakeblikk på brudgommens barndom.

Foreldrene skryter litt av hans gode egenskaper, og småerter ham gjerne for hans mindre gode egenskaper. Dette må skje på en lun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg