torsdag 29. oktober 2015

Latinske mottoer

Latinske citater om tid og alder. Citater på latin er citater, som er meget kloge, og hvor budskaberne ikke er til at tage fejl af. Samtidig er latin et sprog, som ikke alle kunne forstå eller skrive i gamle dage.


Mange av disse spørsmålene er typiske når man ser på bruken av latinske mottoer , som jo oftest blir presentert helt uten noen kontekst – ja, det er i grunnen deres natur: de skal fungere som bevingede ord som – hvis man skal fortsette i metaforen – kan fly i løse luften uten å vite noe om historie eller kultur. Ofte møder man i kilder som retsdokumenter og kirkebøger latinske ord og vendinger.

Mange er gledet ud af hverdagssproget, andre er blevet gængse fremmedord. En samling af sjove latinske sætninger. Aeternum vale – Farvel for evigt. Domino vobiscum – Pizzabudet er her.


Sharpei diem – Fang den rynkede hund! Amare et sapere vix deo conceditur – Selv en gud finder det svært at elske og være vis på samme tid. You will be automatically regarded as a tasteful person of considerable learning.

I oldtiden var slik visdomsdiktning en egen litterær sjanger med profesjonelle vismenn, og mange bibelord ble derfor nedtegnet som ordspråk. En kjenner også en mengde latinske mottoer og ordspråk fra Romerriket, både oversettelser og nye. Morsomme sitater, ironiske vitser og dumme forsnakkelser om det aller meste.


Smil til verden, og du får en støvel i trynet. Smil igjen, og du har et nytt par! Trenger du et klokt eller morsomt ordtak? På Siterte sitater finner du norske ordtak og mer enn andre ordtaksamlinger. Den vanligste er latin, som brukes i staters mottoer.


Staten motto av California er på gresk, mens mottoene i Marylan Minnesota, og Montana er på italiensk, fransk og spansk hhv. Staten motto av Washington, Al-ki eller etter hvert, er i Chinook sjargong, en handel språket som brukes av indianerstammer i Pacific Northwest. På 70-tallet ble de fleste latinlinjer lagt ned. Men ved Hamar Katedralskole er latin in igjen, sier elevene Aslak Kittelsen, Magnus Brustad og Ane Bratfos.


Planter, dyr, svampe, bakterier og andre arter har endnu i dag hovedsageligt videnskabelige navne på latin. Benedikt fra Nursia dyrkes i alle kristne tradisjoner hvor helgendyrkelse praktiseres, men er særlig viktig i Den katolske kirke. Sjove citater fra hele verdenen.

En bid af sandheden præsenteret på en sjov måde. Citater i alle afstøbninger fra berømtheder og ukendte. Dette bokstavsymbolet, de fem vokalene i det latinske alfabet, ble satt inn på keiserens våpen, bordservise og andre gjenstander.


Alle sprog, som er anerkendt af den udstedende myndighe samt mønstsortens navn som det fremkomer på den fysiske valuta. Dette indbefatter dog ikke latinske mottoer eller lignende. Det er bedre at udelade end at gætte.


Det udeladte kan senere tilføjes. Som på dansk er artiklen på nogle sprog en del af navneordet. Bruk av det latinske Virtute et Armis som staten motto av Mississippi er en del av en felles praksis for å innlemme latinske fraser på våpenskjoldet til statlige organer og andre institusjoner, som for eksempel universiteter og militære styrker. Nesten halvparten av alle amerikanske stater bruker latinske mottoer.


Er Pave Francis den sidste pave? Ordet liberal kommer (ligesom libertiner, fodboldens libero og landet Liberia) fra de latinske ord liber og libertas, der betyder fri og frihed. Læs me bliv klogere og mere vis.


Ordsprog om livet er vigtige for mennesket, fordi de svarer på nogle fundamentale spørgsmål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg