fredag 2. oktober 2015

Apocillin bredspektret

Indikasjoner:Infeksjoner forårsaket av penicillinfølsomme bakterier f. Vanlig penicillin, det vil si penicillin som ikke virker mot mange bakterie-typer kalles gjerne smalspektret penicillin. Etterhvert er det utviklet bredspektrede penicilliner med utvidet virkning (spekter). Ampicillin er en type bredspektret antibiotika i gruppen penicillin. Store norske leksikon.


Det stemmer at antibiotika tar knekken på normalfloraen og derfor får mange problemer med magen når de går på AB, men det er også grunnen til at såkalte probiotika hjelper på for å fylle på med normalflora slik at de slemme bakteriene ikke får blomstre. I alt 4( ) av alle bredspektrede antibiotikakurer ble gitt til pasienter som var år eller eldre. Ved seks forskrivninger, hvorav en med bredspektret antibiotika, var pasientens alder ikke oppgitt. Penicillin kan opptre i forskjellige preparater, deriblant Apocillin.


Noen antibiotika kalles bredsprektrede og virker på mange forskjellige typer bakterier. Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f. RELIS mottar jevnlig spørsmål om dosering av penicillin. Det hersker en del usikkerhet om hva som er riktig bruk, både med tanke på antall døgndoser, tidsrom mellom doser og inntak sammen med mat.


Fenoksymetylpenicillin mikstur smaker vondt og mange foreldre opplever at det er vanskelig å gi dette til barn. De deles inn etter kjemisk form og etter hvilke bakterier de virker på. Det er derfor sannsynlig at noen barn får bredspektret antibiotika mikstur, fordi den ikke har bitter smak. Helsemyndighetene har derfor en målsetting om å få ned bruken (1). Bredspektrede antibiotika er svært resistensdrivende.


På grunn av fare for resistens ønsker man å bruke så lite bredspektrete antibiotika som mulig. Vent og se-resept. I noen tilfeller skriver legen ut en resept på antibiotika, men ber deg om å vente ett par dager med å bruke den.


De som ikke tåler penicillin benytter erythromycin (f eks Ery-max). Dersom førstevalget ikke virker kan man benytte mer bredspektret type antibiotika, dvs antibiotika som dreper enda flere typer bakterier. En slik type antibiotika er amoxicillin.


Lungebetennelse (pneumoni) skyldes en bakterie- eller virus-infeksjon som gir betennelse i lungevevet. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.


Cons bredspektret antibiotika. Liste over antibiotika bredt fokus inneholder medisiner som ødelegger ikke bare patogene sopp og bakterier, men også gunstig mikroorganismer person. Spesielt aktivt reduserte nivået av tarmmikroflora, så for å gjenopprette det å tildele pasienten probiotika. Men det er en møkkamedisin som aldri funker og så blir det amoxicillin etterpå, men bihulene mine er abnormale - så du kan sikkert satse på noe effekt.


Apocillin bruker å være førstevalget når jeg har bihulebetennelse. Antibiotika er forresten generelt lite effektivt mot bihulebetennelser. Hvilke typer bakterier er innblandet i bihulebetennelse? Disseminert borreliose, som for eksempel nevroborreliose, borrelia artritt og borrelia karditt, skal behandles med et mer bredspektret antibiotikum, og kuren strekkes noen ganger til 3-uker. Ved slike tilfeller er det alltid nødvendig med spesialistvurdering før behandling.


Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket. Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.


Foreløpig utkast til veileder for antibiotikabruk ved KAD-enheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg