fredag 16. oktober 2015

Diare og kvalme

Kvalme , oppkast og diaré. Akutt diaré skyldes som regel at du har fått i deg bakterier eller virus som magen reagerer på. Her finner du stoppende midler som kan lindre plagene. Med diaré menes hyppig, løs og vanntynn avføring.


Ledsagende symptomer er ofte kvalme , oppkast og magesmerter.

I tillegg til hyppig og løs avføring, er det ved akutt diaré vanlig med oppkast, magesmerter, tørste og dårlig matlyst. Som følge av væsketapet kan urinen bli svært konsentrert, og den får derfor en mørk gulfarge. Mange bakterier, virus og parasitter kan forårsake diaré. Mikroorganismene irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen, og væskeinnholdet i avføringen blir abnormt stort.


Tarmen blir svært livlig og kan trekke seg kraftig sammen (kolikk). Ofte gir irritasjonen også kvalme. I enkelte tilfeller kan tarmen blø.


Biola og Cultura er derimot gode produkter mot diare fordi de kan styrke den naturlige bakterieflora i tarmen.

Det er en myte at Cola er godt ved diare. Hos nyfødte eller noen uker gamle spedbarn forekommer ikke gallefarget oppkast normalt og tyder på intestinal obstruksjon. Se også kvalme og oppkast hos barn.


Magesmerter kan være ledsaget av anoreksi, kvalme og oppkast og eventuelt også obstipasjon eller muskulær defens. Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien. Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle.


Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré.


Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Diaré er farligere for små barn, syke og eldre mennesker. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast, andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon. I de fleste tilfellene tar det 2-dager, men både lengre og kortere intervall forekommer.


Mange pasienter får luft i tarmen og kolikkliknende smerter. Små barn, gamle og syke er spesielt utsatt for uttørring ved diaré.

De vil da få tegn på at de mister for mye væske, for eksempel slapphet, tørre slimhinner og liten og konsentrert urinmengde. Både barn og voksne og kjæledyr kan få det. Vi har samlet en del tips på denne siden som kan være til hjelp for de som sliter med det.


Men her har vi samlet en del av rådene som har kommet inn mot nettopp det. Les mer om kvalme. Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke. Det går som følger: Dersom du har omgangssyke, eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin.


Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig. Medikamentet kan skaffes ved at legen sender søknad om registreringsfritak og apoteket bestiller det inn fra grossist når pasienten kommer med resept. Det har få kjente bivirkninger, men kvalme , abdominalt ubehag, svimmelhet og hodepine kan forekomme. Mage- og tarmsykdommer rammer ofte hos hundene våre.


Her ser du symptomene, og hva du som hundeeier kan gjøre. Ubehaget kan arte seg som oppblåsthet, kvalme , brekninger og tidlig metthetsfølelse. Mange er også plaget av irritabel tykktarm med forstoppelse, diare og luftproblemer.


Dersom sure oppstøt og halsbrann er fremtredende, har du mest sannsynlig gastroøsofageal reflukssykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg