torsdag 8. oktober 2015

Celleprøve

Celleprøve

Ved overfladiske sår eller føflekker kan det være tilstrekkelig å skrape for å få tatt en celleprøve. Celleprøve av livmorhalsen hentes ut ved en gynekologisk undersøkelse. Prøven medfører vanligvis lite smerte og ubehag, og det er liten risiko for komplikasjoner. Cellene sendes til et laboratorium hvor de analyseres.


Den faglige betegnelsen på celleprøve (cytologi) fra livmorhalsen er cervixcytologi. Ikke alle celleforandringer er kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste som får konstatert dette blir helt friske. En celleprøve gjennomføres hos en av våre dyktige gynekologer. Prøven går ut på at celler fra livmorhalsen hentes ut med en spesiell børste og strykes ut på et objektglass. Gynekologen gjør en undersøkelse av ytre kjønnsorgan, skjeden og livmorhalsen.


Det vil bli tatt celleprøve fra livmorhalsen og man kan påvise eller utelukke forstadier til kreft eller kreft. Alle norske kvinner skal screenes med celleprøve minst hvert 3. Celleprøven kan avdekke alvorlige celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft (225). En grundig gynekologisk undersøkelse kan gi ytterligere svar, i tillegg til en celleprøve. Har man en kvinne som kommer til legen, som forteller at hun har plager i mageregionen.


Celleprøve

Livmorhalsprogrammet sender brev med påminnelse når det nærmer seg tid for ny prøve. Målet er å forebygge livmorhalskreft som rammer kvinner i alle aldre. Du må selv bestille time hos legen din eller hos gynekolog for å få tatt livmorhalsprøven. Stadig færre rammes av kjønnsvorter i både Norge og Danmark – men nedgangen er langt større i Danmark enn i Norge.


Det er også tydelig at Danmark har hatt god effekt å vaksinere flere aldersgrupper samtidig, sier forsker og overlege Mari Nygård ved Kreftregisteret. Hensikten med celleprøven er å avdekke celleforandringer på livmorhalsen som kan utvikle seg til livmorhalskreft på et senere tidspunkt. Dersom man ikke tar celleprøve og ikke oppsøker lege før man har symptomer på livmorhalskreft, som blødning, smerte, og oppfylning, vil så mange som én av tre dø av denne kreftsykdommen. Noen kvinner vil få tilbudet hvert femte år - les mer om dette under. Har du symptomer, må du foreta en kikhullsundersøkelse og ta vevsprøver fra livmorhalsen hos en gynekolog.


Celleprøve

Diagnosen stilles ved å undersøke vevsprøvene i mikroskop. Oppdages den derimot i tide og behandles, er utsiktene til fullstendig helbredelse gode. Derfor er det utrolig viktig å få foretatt en forebyggende undersøkelse, i form av en celleprøve fra livmorhalsen, hvert tredje år. I Norge konstateres det ca. Det er ikke uvanlig at asymptomatiske kvinner under år ønsker å ta celleprøve på grunn av engstelse for kreft, særlig dem med familiemedlemmer som har hatt kreft.


Informer om at livmorhalskreft ikke er arvelig. Det er alltid en HPV-infeksjon som fører til kreft, men denne prosessen tar lang tid. Hva er celleprøve (livmorhalsprøve)? Ved en celleprøve skrapes det av celler fra livmorhalsen som befinner seg i toppen av skjeden. Cellene granskes av laboratoriepersonell og undersøkes for å avkrefte eller bekrefte celleforandringer som kan utvikle seg videre til livmorhalskreft.


Celleprøve

Denne eventuelle utviklingen tar som regel mange år. Ifølge prosjektleder Trude Andreassen i Kreftregisteret er potensialet for å forebygge kreft stort dersom flere tar celleprøve. De ulike celleforandringene (forstadier til livmorhalskreft) deles inn etter alvorlighetsgrad. På celleprøve brukes betegnelsen LSIL (lavgradige celleforandringer) og HSIL (høygradige celleforandringer).


LSIL brukes ved mindre celleforandringer hvor det blir anbefalt ny celleprøve , eventuelt sammen med HPV-test, etter 6-måneder. Gynekologisk kreft er ondartede svulster utgått fra de kvinnelige underlivsorganer (genitalier), som omfatter kjønnslepper, skjede (vagina), livmorhals (cervix), livmor (uterus), eggstokk (ovarium), eggleder (tuba uterina) og svulster utgått fra morkake (trofoblastsvulster). Kvalitetsmanualen for masseundersøkelse mot kreft i livmorhalsen anbefaler HPV-test brukt som en del av kontrollopplegget for kvinner som får påvist usikre (ASC-US) eller lavgradige (LSIL) forandringer ved celleprøve fra livmorhalsen.


Celleforandringer og celleprøve fra livmoderhalsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg