mandag 5. oktober 2015

Hva er selvbestemt abort

Hva er selvbestemt abort

Er selvbestemt abort er noe annet enn selvbestemt fødsel? Hvilken av kvinnene som beskrives nedenfor, har best forutsetning for å velge å fortsette et uplanlagt svangerskap? Selvbestemt abort gir ikke flere aborter , det gir først og fremst tryggere aborter.


Hva er selvbestemt abort

De landene med forbud mot abort er også de landene med flest aborter. Derfor handler det ikke om ja eller nei til at aborter skal skje, det handler om å sikre at alle har tilgang på trygg abort , uansett inntekt og hvor man kommer fra. Provosert abort vil si at svangerskapet avbrytes med medikamenter eller instrumenter.


Alle kvinner som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort. Kvinner som ikke er bosatt i Norge, men som er medlem av folketrygden eller er omfattet av gjensidighetsavtale med et annet lan kan få dekket utgiftene av folketrygden. Andre må betale for aborten selv. Hei, jeg og klassen min har for øyeblikket et omfangende prosjekt om seksualitet, samliv, og moralen og etikken i alt dette.


Etter aborten er det vanlig å blø mindre og mindre i 2-uker. Man bør da ikke bruke tampong, men bin samt unngå samleie de første ukene etter en abort eller så lenge man blør. Man kan bli sykemeldt i 1-dager fra og med den dagen man tar Misoprostol (Cytotec).


Det er vanligvis lite bivirkninger og liten fare for infeksjon. Kvinnen må få god rådgivning tre dager før inngrepet. Begrepet abort brukes både om spontan abort og provosert abort.


Hva er selvbestemt abort

Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort. Abort kan utføres opp til 24. Loven er et kompromiss mellom kvinners rett til selvbestemmelse og fosterets rettsvern. Man skiller mellom spontanabort, også kalt naturlig abort , hvor organismen frastøter fosteret og på den måten avbryter svangerskapet, og fremprovosert abort , hvor man avbryter svangerskapet ved hjelp av legemidler eller kirurgiske inngrep.


Dette kan være hensynet til morens helse eller hennes livssituasjon, dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig skade, eller at kvinnen er blitt gravid som mindreårig eller etter seksuelle overgrep. Kampen for selvbestemt abort. Arbeiderpartiet har en lang og stolt historie i kampen for selvbestemt abort.


Vi mener prinsipielt at det er kvinnen selv som skal bestemme om en abort skal kunne utføres eller ikke. Og vi står som garantist mot at denne retten uthules. Norske verdier står på spill. Jeg skulle likt å vite hva likestillingsministeren mener om dette. Hva er det som skjer?


Det som er viktig i denne prosessen er å komme fram til hva hun virkelig vil selv, slik at valget hun tar ikke skyldes press eller forventninger fra andre. Ofte er det utfordringene og begrensningene ved å få barn man fokuserer på først, men gravide har også mange muligheter. Lurte på om hvor stor er faren for spontan abort nå? Menneskeverd etterlyser et større tilbud til kvinner om samtaler etter abort. Grensen for senabort er uke 22.


Vi har fått bekreftet vår hypotese. For de aller fleste som begjærer svangerskapsavbrud vil grenseverdien i abortforskriften og de ulike grenseverdiene som er anført av overlegene, bety en liberal tolking av svangerskapsvarigheten. Det er svært uvanlig at inngrepet ikke fører til svangerskapsavbrudd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg