tirsdag 27. oktober 2015

Langvarig diare

Langvarig løs mage - hva kan det være et tegn på? Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Diaré Hva er diaré? En tidligere frisk kvinne i 20-årene henvendte seg til fastlegen på grunn av langvarig diaré.


I konsultasjonen fortalte hun at hun de siste seks månedene hadde vært plaget med diaré, vekslende fra to til seks tømminger daglig.

Hun beskrev tidvis imperativ avføringstrang med eksplosive, vandige diareer som kunne være slimtilblandet. Legemidler kan begrense diaréen. Håndvask og god hygiene er viktig ved diaré. Avføringen være blandet med blo slim og puss.


Når man er i utlandet kan en fremmed bakteriekultur også gi diaré. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Videre kan forstyrrelse i stoffskiftet, spesielt høyt stoffskifte eller hyperthyreose som det kalles, gi langvarig diare.

Dette må du ta opp med fastlegen din. En sjeldent gang kan såkalte inflammatoriske tarmsykdommer som ulcerøs kolitt eller morbus chron gi diare , magesmerter. Disse tilstandene gir ofte blodig diare.


Det er store individuelle variasjoner i avføringsmønstre, men avføring som er hyppigere, tynnere eller løsere enn vanlig – i den grad at det er et problem – vil være en nyttig definisjon. Oppkast, kvalme og magesmerter er vanlig å få samtidig med diaré. Reseptiske legemidler for langvarig diaré.


Ofte forårsaker ondartet og langvarig diaré en bakterie som kan trenge antibiotikabehandling. Oppskriften kan hentes fra legen din enten hjemme eller i utlandet. Lokale leger har generelt god kunnskap om hva bakterien har forårsaket. Vi har alle opplevd det på et eller annet tidspunkt: Smerter og kramper i magen – og deretter diaré. For de fleste av oss er akutt diaré en sjelden hendelse som kan være forårsaket av et.


Kraftig diarésykdom som følge av antibiotikabehandling forekommer nesten bare i sykehus. Medisiner, særlig antibiotika. Ved langvarig antibiotikabehandling forstyrres balansen i tarmkanalens bakterieflora, noe som kan gi opphav til kraftig diaré.


Kosthol fremfor alt stort inntak av visse sukkerarter eller søtningsmidler.

Mange har nedsatt evne til å omdanne både fruktose (druesukker) og laktose (melkesukker). Mange pasienter får luft i tarmen og kolikkliknende smerter. Små barn, gamle og syke er spesielt utsatt for uttørring ved diaré. De vil da få tegn på at de mister for mye væske, for eksempel slapphet, tørre slimhinner og liten og konsentrert urinmengde. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice.


Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket. Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Ikke føl deg som en hypokonder. Du har langvarig plagsom diare , det er noe å gå til legen med! Mage- og tarmsykdommer rammer ofte hos hundene våre.


Her ser du symptomene, og hva du som hundeeier kan gjøre. Ofte relativ lang sykehistorie med tilbakevendende forverring av plager som smerter, dyspepsi, oppblåsthet, diare eller obstipasjon. Man bør vurdere hvilke undersøkelser som har vært utført tidligere før man henviser på nytt. Ekstraabdominal patologi. Akutt abdomen må utelukkes.


Sykdom i urinveiene. Dersom diaréen er voldsom og langvarig , kan man gi elektrolyttløsninger for å forhindre at barnet blir dehydrert. Elektrolyttløsning selges på apoteket som pulver eller selvoppløselige tabletter som du fortynner i vann. Det er god dokumentasjon på at elektrolyttløsning bidrar til å forebygge og behandle dehydrering forårsaket av diaré.


Når man tar antibiotika er det ikke uvanlig at man får løs mage som bivirkning. I de fleste tilfeller er mageproblemene kortvarige, men i enkelte tilfeller utløses en alvorlig og langvarig diaré (pseudomembranøs kolitt) under kuren eller opptil måneder etter avsluttet kur. Deretter bør man blande den hjemmelagde dietten med hundens vanlige fôr et par dager. Denne dietten skal kun brukes i kortere perioder ettersom den ikke inneholder alle næringsstoffer, mineraler og vitaminer hunden trenger.


Ved mer langvarig oppkast og diaré bør man bruke et ferdigprodusert spesialfôr som fås kjøpt hos veterinær. Hvis du har gått med mer eller mindre permanent diare i flere år uten å gå til legen så er du en bekymringsløs sjel. Clostridioides difficile finnes i to hovedformer, en toksinproduserende patogen og en ikke-toksinproduserende apatogen form.


Hvad er kronisk diarré? Hvis man har mere end tre daglige løse afføringer i over fire uger, har man kronisk diarré.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg