mandag 1. april 2019

Lønn tre

Lønn er en treslekt i familien Sapindaceae. Bladene er oftest håndflikede og motsatte. Lønnetre blir brukt som prydplantar, til trevyrke og til å laga nokre matvarer.


Lønnesirup blir laga av sevja til fleire typar lønnetre. Ved av treet er ofte brukt til matrøyking. Som materiale er særleg europeisk platanlønn og amerikansk sukkerlønn verdsette.

Krona er kuleformet og tett med kraftige grener. Japan og i Nord-Amerika. Lønnebladene er motsatte med noe varierende størrelse.


De fleste artene er løvfellende, ofte med praktfulle høstfarger. Noen få eviggrønne arter vokser i middelhavsområdet og Sør-Asia. Løvtrærne i Norge har blader som faller av om høsten. Plantasjen er det ledende varemerket for planter i Norden.


Med våre over 1butikker i ulike formater og et voksende antall mindre butikker nærmere befolkningen i Norge, Sverige og Finland fortsetter vi å jobbe for målet vårt: å berike folks liv med planter.

Når du skal plante ditt lønnetre , eller –busk, anbefaler vi alltid at du graver et romslig plantehull. Det bør være 3x størrelsen av potten, evt. I plantehullet blander du inn godt med rododendronjord eller annen jord med lav pH. Hvis arbeidstaker får utbetalt for mye i lønn , oppstår spørsmålet om arbeidstaker har en plikt til å betale dette tilbake til arbeidsgiver.


Arbeidsgiver kan i slike tilfeller ha adgang til kreve tilbakebetalt beløpet gjennom prinsippet om condictio indebiti. USAs skogvoktertjeneste regner Rødlønn som det vanligste treet i Amerika. Tvert i mot er det ofte til de grader det riktige lille treet for hagen din. Sibirlønn (Acer ginnala) er et vakkert lite tre gjennom alle fire årstider.


Malerisk greinsiluett, høstfarger, interessant fruktsetting (Bare se bildene), blomstring og pent løvverk. Lønn egner seg godt til møbler, spesielt til møbler med bøyde emner. Opprinnelse i Peru, er California pepper treet også kjent som den peruanske pepper treet. Velegnet for en rekke miljøer, er treet lett gjenkjennelige fra den særegne lukten av pepper som omslutter de som spasere til innen et par meter av denne skyggefullt tre.


Høst er også plantetid. Om høsten, før frosten kommer, er det bra å plante både busker og trær. Oppfølging fra forrige tråd om shellac. Litt tanken bak det.


Delene som er på her blir ikke de endelige delene, er bare for å gi ett inntrykk.

Tenker så tallet som mulig. Men halsen blir håndlaget av lønnetre med rosentre gripebrett med radius og bånn. Bare for den ekstra moderne spillbarheten.


Bjørk er den store slageren i Norge, men det selges også endel furu, forteller daglig leder i Norsk Ve Oddvar Espegard. Kjøper du ved i sekk, favn, pall eller hva?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg