fredag 26. april 2019

Katt kjønnsmoden

Lynrask hjemlevering av kattemat av kvalitet. Bestill på nett - rask levering! Høy kvalitet, tilpasset din hund. Levert raskt og gratis på døren.


Hunnkatten blir vanligvis kjønnsmoden ved ca. Hannkatten blir kjønnsmoden ved 6-måneder. Løpetiden varer 4-dager og kommer med tre ukers mellomrom.


Men siden det kan skje før må man passe på å se etter om den viser tegn på å være i brunst (andre katter er interessert.at hun lager spesielle lyder og oppfører seg rart (slik som å rulle seg rundt på gulvet!), at hun stikker av osv). Hører at katter på p-piller blir sure, og jeg har vært redd for valpens sikkerhet hvis katten blir sur. Hun kan jo faktisk klore øynene ut på valpen!


I februar har veterinærklinikken tilbudskampanje på steriliseringer av katter. De to andre i Norge skal visst også være unge hannkatter på under ett år ca. I Sverige er der en fertil hann som skal brukes i avl, pluss en hunn som jeg er usikker på om skal brukes i avl eller ikke. Generelt sett når hannkatter kjønnsmoden alder ved 7-måneder og hunnkatter omkring måneder.


Dette kan variere noe alt etter når på året katten er født. Noen øvre grense finnes ikke. Kastrasjon i ung alder, helst før første løpeti minsker risikoen for jursvulster.


Hvis katten har rukket å bli kjønnsmoden før ingrepet, bør kastrasjonen gjøres midt mellom løpetider (i anøstrus) for å minske risikoen for komplikasjoner etter operasjon. Hvis din tidligere rolig kattunge plutselig begynner å opptre mer aggressivt, blir mer vokal eller mer hengiven, har det sannsynligvis nådd kjønnsmoden eller pubertet. Når er katter kjønnsmodne?


Katten skal ha på seg body når den ikke er under oppsyn. Mange katter blir frustrerte og sure fordi de ikke vil ha på body eller ikke får vasket seg. Sterilisering og kastrering av katter er viktig både for kattenes egen helse og for å redusere antall hjemløse katter.


En kjønnsmoden usterilisert hunnkatt og en ukastrert hannkatt vil, hvis de får gå fritt, i gjennomsnitt produsere unger i løpet av et år. Katten er et typisk rovdyr, som liker å jakte på mulige byttedyr. Katter viser stor individuell variasjon i sin atferd.


Et mjau kan bety så mangt, og hva pus egentlig mener er ikke så enkelt å forstå. Her er rådene for å kunne prate mer med pus. Det er nemlig slik at katter helst får løpetid i den lyse årstiden. Katter som fødes på sommeren, venter som regel helt til neste vår (md.) eller sommer (md.) før de kommer i gang. En hunkatt får typisk løpetid hver syvende til tiende dager i perioden februar- august og noe sjeldnere resten av året.


De har gjerne løpetid både på våren, sommeren og tidlig på høsten. Da kan den bevege seg et stykke hjemmefra, opptil rundt km. Naturlige byttedyr. Nå er det nok en del av dere som sikkert sier ”stakkars katt ”, men prøv å sett dere inn i kattens situasjon når den er kjønnsmoden. Den blir urolig, tenker bare på å parre, og enser ikke om sofaen din er splitter ny eller en gammel, den sender galant fra seg en duft, eller setter seg rett ned å tisser ut hele sofaen din på et blunk!


Deretter plasserer henne foran hennes søppel boksen. Vær oppmerksom på katten lett tisser på seg etter narkose. Det kan derfor være lurt å legge håndklær under katten dersom den skal få sove i sengen etter inngrepet.


Tenk på at en katt som har fått beroligende eller har vært bedøvet har problemer med å holde varmen. Jeg planlegger at hun skal tilbringe påsken sammen med sin bror fra samme kull. Min hunnkatt er født 9. Er det noen fare for at de parer seg og at katten min blir drektig? Begge kattene skal kastreres når de blir litt eldre.


Vi har ikke merket noen tegn på kjønnsmodning ennå. Det er også mange som innstallerer kattedør i huset sitt, og disse er ofte styrt av kattens chip, slik at bare husets katter kan komme inn. Pleie og tilsyn etter kastreringen. Katten kan reise hjem samme dag som operasjonen er utført.


Katten bør ikke forlates alene hjemme samme dag som operasjonen, men kan normalt spise etter at den er hentet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg