tirsdag 23. september 2014

Opplysningsplikt

Omfattende erfaring. Opplysningsplikt , plikt til å gi de nødvendige opplysninger. I kontraktsforholdforeligger opplysningsplikt i mange tilfeller på den måte at det kan få skadelige rettsfølger for en part hvis han holder tilbake opplysninger som han etter god forretningsskikk burde kommet frem med.


Departementet kan i forskrift bestemme at loven eller enkelte bestemmelser i loven skal gjelde for nærmere angitt personell som ikke omfattes av første led herunder personell som Norge etter folkerettslige regler er forpliktet til å gi rett til å utøve yrke som helsepersonell midlertidig i Norge uten norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Pålegget om opplysningsplikt skal være skriftlig, og familievernet skal gi skriftlig tilbakemelding.

Hvis barnevernstjenesten pålegger familievernkontoret å utlevere opplysninger, er det barnevernstjenesten som skal vurdere om vilkårene for opplysningsplikt foreligger. Helsepersonell har opplysningsplikt i situasjoner hvor det er nødvendig med informasjonsformidling for å ivareta andre mer tungtveiende interesser enn taushetsplikten, som å verne om liv og helse eller å hindre store materielle skader. Utgangspunket i norsk rett er at partene selv bærer risikoen for sine egne forutsetninger og forventninger, slik at det ikke gjelder et generelt krav om opplysningsplikt for alle forhold. Helsepersonelloven § og øvrige bestemmelser om opplysningsplikt til barnevernet ble endret ved lov 20.


Helse- og omsorgsdepartementet om lovendringene). Endringene trådte i kraft 1. Offentliges taushetsplikt, opplysningsplikt og tilbakemelding fra barneverntjenesten. Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten.

Når pasienten eller andres liv kan være i fare, har helsepersonell plikt til å gi opplysninger om dette videre. Alle som er underlagt taushetsplikt, skal varsle barnevernet dersom de får kjennskap til at barn utsettes for omsorgssvikt eller mishandling. Fristen for å melde fra om endringer er innen slutten av perioden du har fått støtte til. Har du for eksempel fått støtte til og med 15.


I tillegg til den spesielle bestemmelsen i helsepersonelloven, er man gjennom straffeloven § 1pålagt opplysningsplikt til politiet for å avverge alvorlig forbrytelse. Jeg skal skrive en oppgave om barnevern på skolen, og da skal vi skrive en definisjon på enkelte begrep. Jeg lurer da på om meldeplikt og opplysningsplikt er det samme? Fins det isåfall en klar definisjon som viser forskjellen mellom disse viss det er noen forskjell?


Det kan være vanskelig å bevise opplysningssvikt, men i noen tilfeller er det likevel mulig. Utgangspunktet er at kjøper og selger selv har risikoen ved kjøp og salg av bolig. Selgers opplysningsplikt kan altså deles inn i to deler – både plikt til å gi relevante opplysninger om eiendommen og en plikt til å gi riktige opplysninger om eiendommen.


Dersom selger ikke oppfyller sin opplysningsplikt , risikerer man å bli møtt med krav fra kjøper for feil på boligen som man unnlot å opplyse om. Alle som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan har en plikt til å melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphol og uten hinder av taushetsplikt, når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen. Retten kom til at selger hadde forsømt sin opplysningsplikt , og kjøper kunne heves. I kjølevannet av mange barnevernssaker, har det vært fokus på taushetsplikt og opplysningsplikt.


Vilkåret for opplysningsplikt til barneverntjenesten er dobbeltsidig. Bestemmelsen inneholder både en lav og en høy terskel.

Den lave terskelen gjelder bevisvurderingen: Det er ikke nødvendig at du har faktisk kunnskap om mishandling eller omsorgssvikt for å melde. Grunn til å tro er ikke et strengt vilkår. Skolepersonalet kan bli pålagt av de organer som er ansvarlige for å gjennomføre barnevernloven å gi opplysninger (opplæringsloven § 15-andre ledd andre punktum).


Dette betyr at barnehagens taushetsplikt settes til side der vilkårene for opplysningsplikt er til stede. Barnehage og skole. Ferie og fridager, søke eller si opp barnehageplass, skolene, barnehagene. Barnevernet i Bodø, Gildeskål, Hamarøy, Steigen, Værøy og Røst. I forarbeidene til loven vises det til at “Departementet ser seljarens opplysningsplikt som svært sentral ved avhending av fast eigedom”.


HELSEPERSONELLS OPPLYSNINGSPLIKT TIL BARNEVERNET. OPPSUMMERING AV KUNNSKAP FRA TILSYN MV. Hivpositive som trenger hjelp til å bearbeide diagnosen har krav på fri psykologhjelp, men det kreves en henvisning fra lege. Behandlingen må skje hos en godkjent spesialist i klinisk psykologi som får driftstilskudd fra kommunen. Helsepersonell kan ha en opplysningsplikt , som innebærer at de ikke kan velge å la være å gi opplysninger.


Brudd på denne plikten vil kunne være straffbart, jf helsepersonelloven § første ledd og straffeloven § 1første ledd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg