mandag 15. september 2014

Lynnedslag

Et lyn er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky. Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser. Kartet viser hvor det er nedbør (regn, slud snø).


Fargene gir en indikasjon på hvor kraftig nedbøren er. I situasjoner med regsitrert lynaktivitet vil hvert lyn vises på kartet.

Vent litt, laster bilder. Ved å sende ut radarstråler registrerer radaren hvordan nedbøren. Lyn som treffer bakken, søker mot spisser eller fremspring av ledende gjenstander, fordi feltet der er sterkest.


Treffer det en god leder med stort tverrsnitt, forårsaker det liten skade, mens lynnedslag i dårlige eller tynne ledere gir sterk oppvarming. Litt før klokka søndag formiddag byrja det å lyna over Os. BKK har førebels ikkje meldt om straumutbrot.


Om det er straumutbrot i Hordaland blir det registrert på dette kartet hos BKK. Dette er samlesiden over alle de siste nyhetssaker som omhandler lynnedslag.

Vi bryr oss om ditt personvern. Aller Media, som er ansvarlig for dine data. No particular awareness of the weather is required. There are no Weather-warnings.


Lynnedslag ser imponerende ut, men er veldig vanlig. Forskere har anslått at det skjer rundt milliarder lynnedslag i hele verden hvert år. Lynregistrering i Norge.


Registrering av lynnedslag har lang tradisjon i Norge. Både Ålesund og Sula brannvesen er ute og undersøkjer bygningar i ålesundsområdet etter lynnedslag. Det er særleg bygg i indre bydel i Ålesund der ein.


Forsikringsselskapene kjenner så langt ikke til mange tilfeller fra Norge. I ett tilfelle som VG skrev om i sommer forteller ekteparet Monica og Knut Aadahl om hvordan deres VW e-up! Har du varmepumpe, bør også den få finvern, da den ofte tåler mindre enn mye annen elektronikk, tipser Ellingsen. De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange glemmer annet viktig elektronisk utstyr.


Men juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og en slik forglemmelse kan koste deg dyrt. Norsk kvinne døde etter lynnedslag i Italia: – Det er en stor tragedie. Vitner har fortalt at de så lynet treffe den år gamle kvinnen før hun falt sammen.

TV er Norges beste nettsted for nyheter, sport, underholdning, vær, tv-guide og video. Det brenner i skogen en rekke steder i Sør-Norge. Mange av brannene skyldes trolig lynnedslag , og lynnedslagene hindrer slukningshelikoptre. Onsdag kveld var det kraftig regn og tordenvær i Øst-Finnmark.


Nå går Forsvaret ut med årsaken til at lynnedslag førte til omfattende skader på en hangar ved Garnisonen i Sør-Varanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg