tirsdag 4. september 2018

Feriepenger 2019

Feriepenger 2019

En oversiktlig og enkel forklaring av feriepenger , dine rettigheter og krav. Feriepenger er vanskelig å forstå. Derfor har vi laget en enkel forklaring! Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst.


Feriepenger 2019

DU et Supergavekort på 7kroner. På årets siste lønnsslipp finner du det totale feriepengegrunnlaget i et eget felt. Folketrygden utbetaler feriepenger av sykepenger for inntil dager hvert opptjeningsår, samt feriepenger av fødsels- eller adopsjonspenger for en begrenset periode. En arbeidstaker som ikke var ansatt året før, vil ha rett til ferie, men da uten feriepenger fra nåværende arbeidsgiver.


Som arbeidsgiver må du beregne og sette av feriepenger av lønn i regnskapet ditt. Hvor mye får du i feriepenger ? Det gis feriepenger på dagpenger når du har mottatt dette i mer enn åtte uker i løpet av kalenderåret. Etter ferieloven har du rett på virkedager ferie hvert år.


Feriepenger 2019

Lørdag regnes som virkedag etter loven. Arbeidstakere som fyller år i løpet av ferieåret har krav på én uke ekstra ferie. I tillegg til feriedagene etter ferieloven har mange. Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen. Det skal for eksempel ikke beregnes feriepenger av utbetalinger som gjelder reiseutgifter, losji, feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret, eller andel av nettoutbytte.


Det skal beregnes feriepenger av bonus og provisjonsbasert lønn når dette vederlaget er et resultat av personlig. Prosentsatsen for feriepenger er minimum 1 av feriepengegrunnlaget for folk flest, men 1 for alle over fylte år. Det kan likevel påvirkes av en rekke ting, som blant annet hvor lang ferie du skal ha, men den kan aldri være lavere enn minimumsatsen. Det betyr ikke at feriepenger er skattefrie.


Den skatten du skulle betalt på disse pengene må du i stedet betale på de andre månedslønningene. Flertallet av arbeidstakere i Norge har såkalt felles feriepengeutbetaling. Det vil si at alle i virksomheten får feriepengene utbetalt på samme tidspunkt. Ferieloven har imidlertid en annen hovedregel for utbetaling av feriepenger.


Loven har også klare regler for utbetaling når arbeidsforholdet opphører. Noen har allerede fått dem på konto, mens andre får dem snart. Du har ikke rett på lønn når du tar ferie, i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for lønns bortfallet. Skattekortet er justert slik at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, slik at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.


Særavtalen gjelder fra og med 1. Dersom du ikke har tjent opp feriepenger året før, har du fortsatt rett på ferie, men ikke rett til feriepenger. For de fleste arbeidstakere betyr juni utbetaling av feriepenger , samtidig som arbeidsgiver trekker lønn for hele årets ferie. Nedenfor har vi laget en kalkulator, som hjelper deg med å beregne hva feriepengeutbetalingen blir, basert på feriepengegrunnlaget fra i fjor og lønnstrekk for ferien i år.


I slike tilfeller kan ikke arbeidsgiver pålegge deg å ta ut ferie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg