fredag 28. september 2018

Underlivsundersøkelse med mensen

Unge kvinner opplever kanskje deres første underlivsundersøkelse i forbindelse med at de skal starte med p-piller. Dette er ikke nødvendig med mindre man har mistanke om at man er smittet med en kjønnssykdom. Leger bruker spekler, som også kalles andenebb etter dets form. Når spekelet er på plass, kan legen se opp til livmormunnen.


Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte. Dersom mensen har vært borte lenge og man oppsøker lege for dette, er det i utgangspunktet ingen grunn for å ta en underlivsundersøkelse.

Det har de ikke noe med. Kan man ta en sjekk hvis man er jomfru? Ja, det går, særlig hvis man bruker tampong. Men det er ikke akkurat nødvendig dersom man ikke har uregelmessig mens eller. Bare tanken på å ligge med beina i været, totalt eksponert foran et fremmed menneske kan være nok til å få en hver kvinne til å vri seg av ubehag.


Likevel er dette noe vi alle bør gjøre med jevne mellomrom, for å undersøke at alt er som det skal der nede. Jeg ville begynt med å levere inn en morgenurinprøve på et sterilt glass, til din lege. Denne kan legen undersøke med en stix og evt innsending til bakteriedyrkning.


Hvis stixen viser at du har urinveisinfeksjon, så er saken grei, da får du antibiotika mot dette og blir frisk.

I den forbindelse kan du jo slippe underlivsundersøkelse. Mange kvinner har nytte av å føre en menstruasjonskalender. Kvinner kan få uregelmessig mens opptil år før menopausen. Jeg er år gammel og har fått mensen en uke for tidlig. Mensen er brun svart, nå er den blitt rød.


Noe jeg ikke har hatt før, utenom da jeg hadde født min datter og hadde smerter når jeg stod og gikk. Da fjernet de noe som de skar vekk. Tror det var en form for cyste. Jeg vet barna trenger hjelp under måltidene, men du må bare spise mens du hjelper dem. Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten.


Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager. Spør gjerne når du tar prøven om hvor lang tid du kan forvente det tar før du får svaret. Ved noen sykehus og brystdiagnostiske sentre, blir prøven analysert med en gang, og du får prøvesvaret mens du er der.


I tillegg skal jenter fra de aktuelle landene få tilbud om samtale og underlivsundersøkelse på ungdomsskoletrinnet. Jeg har smerter med stikking oppover skjeden. Omskjæring av jenter og kvinner er en praksis som defineres ensidig negativt i det norske samfunnet.


Personer med bakgrunn fra land hvor kjønnslemlestelse praktiseres, kan derfor føle seg stigmatisert. Betegnes ofte med forkortelsen GU.

Kanskje lurer du på noe, eller bare vil forsikre deg at alt er ok. Ved smerter i underlivet, ved uregelmessige blødninger, kløe, utflod eller ved svie, bør du foreta en underlivsundersøkelse. Disse fagfolkene besvarer ikke lengre nye spørsmål i vårt forum, men her kan du lese tidligere spørsmål og svar. Dersom eggløsningen uteblir, oppstår såkalte anovulatoriske blødninger. Disse er uregelmessige, ofte med lengre intervall mellom blødningene, og blodstrømmen kan variere fra lett til betydelig.


Hos unge kvinner er forklaringen på uregelmessige blødninger nesten alltid forbigående hormonforstyrrelser av tilfeldige årsaker. Kommer en ung jente med manglende mens så er ikke en underlivsundersøkelse det første legen begynner med , men blodprøver for å se hvordan hormonnivåene som kan påvirke mensen ligger an. Samt stoffskiftet og jernlagre. Var hos gynekolog i oktober og fikk egentlig ingenting ut av timen. Jeg fikk primolut n som jeg skulle gå på for å fremtvinge en menstruasjon, det kom men etter det har jeg ikke fått noe mensen.


I første omgang ved å gjøre en vanlig underlivsundersøkelse , der hun kjenner på eggstokkene dine. Denne undersøkelsen kan eventuelt suppleres med en ultralydundersøkelse. De fleste svulster på eggstokkene er som regel godartede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg