fredag 14. september 2018

Diare smitte jobb

Finn din drømmejobb i dag. Smitte fra person til person skjer for eksempel ved at du berører noe som den syke også har tatt på, før du tar deg til munnen. Da overføres mikroskopiske deler av den sykes avføring.


Dette kalles på fagspråket fekal-oral smitte - som betyr avføring til munn- smitte. Dette er smittsomt og du bør derfor ikke gå på jobb. Vask hendene dine ofte for å unngå å smitte andre. Sitter man på kontor så hadde det muligens gått bra men om du jobber på kjøkken så skal du selvfølgelig ikke gå på jobb med diare.


Det er veldig smittsomt og du jobber med mat, eller flater som mat berører (om du vasker). I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Mest norovirus november til mars – Typisk starter utbrudd av norovirus i november, og strekker seg over jul, i de kalde månedene.


Tilstanden blir også kalt winter vomiting disease, har tidligere Heidi Lange, seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet, fortalt til Lommelegen. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hvordan unngå å smitte andre? Ha god håndhygiene, selv når du er syk. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré.


De er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter symptomfrihet. Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke, men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke.


Vanlegvis kan ein vende tilbake til jobb og skule når ein kjenner seg frisk. Fordi ein kan skilje ut smittestoff også etter at symptoma gir seg, er det ekstra viktig med god handhygiene i dei første dagane etter at ein har blitt frisk. Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme. Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke.


De halvsyke kan virke som arbeidsplassens helter der de snufser seg gjennom arbeidsdagen. Men ofte skaper de bare mer trøbbel for deg og de andre på jobb med snørret eller spysyken sin. Ved å holde barnehagebarn hjemme i timer kan man unngå en kjedereaksjon med smitte. Personer utenom disse yrkene kan vende tilbake til arbeidet ved symptomfrihet, men i en utbruddssituasjon og hvis de kan utsette andre for smitte bør også de vente timer etter symptomfrihet før de vender tilbake til jobb og skole.


Kontrollprøve anses ikke nødvendig. Campylobacter er en bakterie som kan gi diaresykdom hos mennesker. Mennesker blir smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler. Bare noen få bakterier er nok til å forårsake diarésykdom. Det går vanligvis et par døgn fra smitte til diaresykdom oppstår.


Stress kan gi en tilstand der tarmen blir irritert, og man får diare. Kortvarig diare er sjelden farlig. Les mer om Diare her. Normalt sett tar det to til tre dager fra smitte til du blir syk selv.


De vanligste symptomene er kvalme og generell følelse av uvelhet før du starter med oppkast og diare , forteller Sørli. Hvor lenge du er syk varierer fra person til person, men som regel er du syk i tre til syv dager. Du er smittsom så lenge du kaster opp eller har diare. Diaré er hyppig, løs og vannaktig avføring.


Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré. Et annet viktig tiltak for å unngå spredning av smitte , er å holde seg hjemme mens man er syk. Men hvor lenge er du smittebærer hvis du har hatt omgangssyka?


Flere ansatte på hotellkjøkkenet til Clarion på Gardermoen gikk på jobb selv om de var syke med diaré og oppkast. Dermed ble over 2personer syke. Ellers så har jeg hatt noen dager med diare hvor hvert måltid har ført til flytendeavføring etter en liten time,- men ikke så voldsomt som den nevnte gang, og da har jeg dratt på jobb.


Men har kontorjobb og den er kun 5min i bil hjemmefra,- så er privilegert i så måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg