mandag 24. september 2018

Antibiotika penicillin

Ved allergiske reaksjoner på penicillin og andre betalaktamantibiotika, samt andre antibiotika , er det viktig å journalføre hendelsen grundig. Behandler bør ta stilling til hvilken type allergi som foreligger og om pasienten i fremtiden kan få det aktuelle antibiotikum eller den aktuelle antibiotikaklassen. Hva er forskjellen på antibiotika og penicillin ? Medikamentene har ingen effekt mot virus.


Den mest vanlige antibiotika -typen er penicillin , som det finnes mange varianter av.

I Norge har vi et moderat forbruk av antibiotika sammenlignet med de fleste andre land. Penicillin er den mest brukte antibiotikatypen i Norge. Insidensen av cefalosporin-allergi hos penicillinallergikere er anslått til ca , og lavere med nyere cefalosporiner. Antibiotikaresistens er et alvorlig og økende problem.


Straksallergi mot penicillin er kontraindikasjon mot behandling med cefalosporiner. Vi vet at en viktig grunn til resistens er en altfor liberal bruk av penicillin. Derfor er det viktig at penicillin kun brukes når vi er sikre på at det foreligger en bakteriell infeksjon.

Bruk av penicillin ved virusinfeksjoner - der verken penicillin eller andre antibiotika virker - må derfor unngås. Amoxicillin Mylan er et antibiotikum. Virkestoffet er amoksicillin. Det tilhører en gruppe legemidler som kalles ”penicilliner”.


Eksempler på disse er ampicillin (Pentrexyl), amoxicillin (Imacillin), kloksacillin (Ekvacillin), dikloksacillin (Diclocil), pivmecillinam (Selexid). Probenecid hemmer renal utskillelse av penicillin. Pasienter med tidligere penicillin straksallergi har økt risiko for allergi også for andre antibiotika. Diagnosen kan være vanskelig, og mange tar feil av dette. Da prøver man først penicillin for å se om det hjelper.


På grunn av fare for resistens ønsker man å bruke så lite bredspektrete antibiotika som mulig. Fenoksymetylpenicillin ( penicillin V) har ikke tilstrekkelig aktivitet mot H influenzae, og behandlingseffekten av benzylpenicillin ( penicillin G) og makrolider er dårlig dokumentert. For å forstå hvorfor enkelte infeksjoner krever behandling med bredspektrede antibiotika , må man forstå at bakterier deles inn i to hovedgrupper.


Det finnes mange typer antibiotika. På folkemunne kalles ofte antibiotika for penicillin. Selv om penicillin er den viktigste og mest brukte antibiotikaen, er den bare en av flere ulike grupper antibiotika.


Det er viktig at legen velger riktig type antibiotika , slik at den har effekt på akkurat den bakterien som forårsaker sykdommen.

Hvis antibiotika er nødvendig må man vurdere hvilken type antibiotika som skal brukes, i hvilke doser og over hvor lang tid. Ulike typer antibiotika. Enkelte antibiotika kan hemme vekst av mikroben etter at midlet er helt borte fra miljøet. Dette fenomenet kalles postantibiotisk effekt.


For eksempel krever urinveisinfeksjoner med sykehusbakterier oftere bredsprektrede antibiotika enn urinveisinfeksjoner som oppstår utenfor sykehus, sier Banitalebi. Det er viktig at vi som leger kun skriver ut penicillin og andre typer antibiotika til pasienter som faktisk trenger det, sier Heier. I slike tilfeller skal penicillin unngås. Dersom det ikke er holdepunkter for straksallergisk reaksjon er det ikke grunn til å legge vekt på udokumenterte opplysninger om allergi (4). Med andre ord vil det oftest forsvarlig å bruke penicillin når det er opplysninger om tidligere reaksjon på penicillin.


Bredspektrede antibiotikamiksturer, som ikke har bitter smak, er ofte alternativet. Unødig bruk av slike miksturer bidrar til resistensutvikling. Fokuset på antibiotikaresistens har gjort at flere er blitt skeptiske til å ta penicillin og andre typer antibiotika , ifølge allmennlege Petter Brelin.


Til slutt kommer oppdagelsen av antibiotika.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg