mandag 11. desember 2017

Jordmor tittel

Jordmor tittel

Dette er imidlertid ingen uforbeholden hyllest. Det er nemlig en annen tittel som også er moden for utskifting. Den tittelen er jordmor. Kort tid etter at landsmøtet til Sykepleierforbundet vedtok kjønnsnøytrale yrkestitler, ble det voldsomme reaksjoner ute blant jordmødrene. Vi registrerer at noen få studenter ønsker å endre tittelen , men vi i Jordmorforbundet forholder oss til at både mannlige og kvinnelige jordmødre i dag ønsker å beholde den.


Vi mener jordmor - tittelen er relevant, fordi den er godt innarbeidet hos befolkningen, og alle forstår hva den innebærer, sier Schjelderup. Helsesøster skal antagelig skiftes til helsesykepleier. Litt uvant, men jeg ser argumentene for. Men jeg syns ikke de skal røre tittelen jordmor.


Det er en tittel som har vært i uminnelige tider og er vel et av verdens eldste yrker. Mye historie bak og et uttrykk alle kjenner til. Norsk Sykepleierforbund gjestet torsdag Stortinget med budskapet om at forbundet ikke ønsker at tittelen jordmor skal endres. Oslo Høyre vil ha kjønnsnøytrale titler for å rekruttere menn.


Julie Brodtkorb (H) mener titlene helsesøster og jordmor er diskriminerende, og ønsker nye, kjønnsnøytrale stillingstitler. Sykepleier er en praktisk tittel som kan brukes av både menn og kvinner (før het det gjerne sykepleierske om kvinner). Man har lenge prøvd å finne like kjønnsnøytrale stillingsbetegnelser for jordmor og helsesøster, for det er et mål å trekke menn til disse yrkene. Fødende i Nesbyen kommune må forholde seg til jordmor på Ringerike sykehus. Det understrekes at dette gjelder jordmor på vakt, og ikke oppfølging og kontroller på avtalt kontortid.


Ved behov for jordmor utenfor kontorti kontakt fødeavdelingen på Ringerike sykehus, tlf. Jordmor har kvinnelige titler i mange andre land også, sier Marit Heiberg. Heller ikke Heiberg har støtt på menn som synes jordmortittelen er noe problem.


Jordmor tittel

Jordmor er en beskyttet tittel , vi har egen autorisasjon og det er et historisk navn. Huset under Blåhammaren. Tittel : Jordmor på jorda. Vedtaket i Sykepleierforbundets landsmøte betyr ikke et farvel til jordmor og helsesøster slik Tidsskriftet Sykepleien hevder. Overskriften til Tidsskriftet er altså misvisende.


NSF har vedtatt å jobbe for kjønnsnøytrale titler for sykepleiere. Jordmødre er ikke nevnt i ordlyden i vedtaket. Ap i Moss vil si farvel til rådmann og jordmor.


Nå er det kjønnsnøytrale titler som gjelder. Kurshaldarar er helsesøster, jordmor og fysioterapeut. Jordmor kjem på heimebesøk til alle i løpet av 3-døgn etter heimkomsten. Der møter du både lege og helsesøster. Etter fullført utdanning kan man søke autorisasjon som jordmor.


Jordmorutdanningen tar år etter fullført sykepleieutdanning. Men gruppen har vurdert en mengde forslag. Mange var titler med mange ord. Styret støttet arbeidsgruppens anbefaling om en enkel, bruksvennlig, forståelig tittel , sier Waldum-Grevbo.


Jordmor tittel

Hun mener tittelen uansett ikke kan romme arbeidsoppgavene til fulle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg